Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

I skruvstädet

Boindex är en intressant nuffra från Swedbank som jag brukar titta på av rent intresse. Jag tycker att det är skoj att räkna på familjen Pennings boindex och jämföra. Hur ser ditt eget boindex ut, du som har en insatslägenhet eller en villa?

Boindex mäter husköpkraften utifrån småhuspriserna, boräntor och hushållens inkomster från arbete. Ett boindex på 100 betyder att hushållen använder 15 procent av sina inkomster före skatt till bolånekostnader. Det är övre gränsen i Swedbanks norm för att ett hushåll ska ha råd med ett husköp. Om indexet ökar betyder det att hushållen har mer pengar över efter bolånekostnaderna.

Enligt dagens boindex så har 'husköpkraften' inte varit så låg sedan 1995 då vi också hade en ränta runt 11 %. Men idag är det huspriserna som pressar på.

Intressant är att jämföra boindex på kommunal nivå. I min egen ligger värdet på 64,8%. För att nå index 100 så ska hushållsinkomsten uppgå till 862 511 kronor. Istället så är den då 558 907 kronor. Detta är då med medianvillan som referens - 2 miljoner 400 tusen kronor.

I Stockholmsregionen krävs 1 078 139 kronor för att nå normen och ett Boindex på 100. I verkligheten har Stockholmarna en medianinkomst i hushållet på 637 600 kronor. Därmed är
Boindex 59,1, vilket är en nedgång från kvartalet innan. Stockholmarna betalar 25,4 %
bolånekostnader som andel av bruttoinkomsten.

Jag tycker detta ser intressant ut. Har man inte stuckit ut näsan lite för långt om man betalar en fjärdedel av sin bruttoinkomst till att belåna bostaden?

Utifrån våra befintliga lån så har familjen Penning en bolånekostnad av bruttoinkomst på 9 %. Skulle vi låna fullt ut till medianvillan hade vi hamnat på 18 %. Men så dumma är vi inte! Men fortfarande en bra bit under Stockholm. Vårt boindex landar på 110 vid en ränta på 5,5 %.

Vad landar ditt eget på? Se här för hur du räknar ut det.

På bilden ser du Sverige äldsta bevarade fattighus - Gyllenbielkeska Hospitalet, Kvidinge.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

  1. Vi får ett boindex på 96.66 om jag räknar på att jag får full bonus, men inte tar upp förmånsbilen som ett värde på lönen. Den värderas till ca 5.000kr/mån. Tar jag med bilen hamnar vi på 102.95.

    Boindex tar ju inte hänsyn till löneskillnader. 2 personer som med hög inkomst och dyrt hus kommer ju ha relativt sämre köpkraft än 2 personer med lägre inkomst och billigt hus. (Boindex lika för de två familjerna).
    Detta som ett resultat av att indexet baseras på bruttolön och inte nettolön. Paret med högre inkomst betalar ju drygt 55% skatt på sina sista slantar medan de med sämre inkomst bara betalar drygt 30%.

    En annan sak som jag ser som knepig med boindexet är att man "straffas" på indexet om man väljer att amortera mycket. Det slår hårt också. Om vi väljer att öka vårt amorterande med bara 1000kr/mån går index ner från 96 till 89.

    Intressant och kul är det ändå :)

    SvaraRadera
  2. om jag förstår det räknas inte driftkostander in i boindexet? ex. el, uppvärming etc?

    Känns ju lite knepigt

    SvaraRadera
  3. Markus, lurigt det där med förmånsdelen. Och jag förstår heller inte varför indexet baseras på bruttoinkomst. Amorteringen däremot ska sättas på 30 år.

    Cristoffer, så sant. Driften spelar ju stor roll för hushållet när det gäller bostad. Men det är väl omöjligt att få med i ett index på ett rättvisande sätt, förmodar jag.

    Men det är rätt spännande att se hur man själv ligger till i förhållande till Sverige i stort och kanske framförallt sin egen kommun.

    SvaraRadera
  4. Funkar inte för mig, får noll i nämnaren..

    --> oändligt högt boindex.

    SvaraRadera
  5. PP:
    Var lite snabb och läsa, sorry. Har inga bolånekostnader, det var därför.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg