Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Ingen risk att bli blåst?

Aktieobligationer - ännu en produkt från våra banker paketerad i glänsande papper! Med hjälp av en sur börs och svassig reklam så har mången svensk nu valt bort aktiefonder till förmån för just aktieobligationer.

Förra året minskade svenskarnas nettosparande i aktiefonder med fem miljarder kronor. Samtidigt placerades 95 miljarder i nya aktieindexobligationer. Ytterligare 25 miljarder har mellan januari och augusti tagits ur aktiefondsparandet. Intressant..

Finansmamman skrev ett inlägg kring detta för ett år sedan. Trist är att en annan 'finansmamma' får uttala sig från sin jäviga position på Ikanobanken. Jag är så trött på att se tanten! Trevligare är att läsa det här.

Det är sig likt. Nu anas det möjlighet för bankerna att sälja in produkter med en hög avgift genom att visa upp sina 'Kapitalskyddade placeringar'. Trygg och passiv, är parollen. Ja, är du passiv så får du också betala någon annan för att göra jobbet.

Vad är en aktieobligation, då? DN Ekonomi har en bra förklaring. En annan finns här.

Marknadsföringen av aktieobligationer är inte riktigt rumsren. Kunden sägs vara garanterad pengarna tillbaka om det går åt skogen. Tryggt och säkert.

Vad som inte basuneras ut lika mycket är courtaget och att försäljningen sker med en överkurs. Detta innebär att sannolikheten att förlora pengar är större än med en aktiefond, för om index är oförändrat vid löptidens slut så har den som köpt en aktieobligation förlorat överkursen, medan den som köpt en aktiefond troligen gjort en vinst tack vare aktiernas direktavkastning (som normalt inte ingår i index).

Förklaringen till överkurserna är att det ger mer pengar att köpa optioner för, vilket behövs för att få tillräckligt lockande uppräkningsfaktorer. Namnet på överkursen är liksom för aktieobligationen inte enhetlig.

Jag läste att ett alternativt sätt är att själv investera 90% i obligationer och 10% i lämpliga optioner utan bankens direkta inblandning. Om detta är korrekt kanske någon av läsarna kan reda ut?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer

 1. Är inte rätt person att reda ut någonting, men får (med skammens rodnad på kinderna?) erkänna att jag satsat på två aktieobligationer via SEB... :o

  Mest för att testa och se hur det faller ut.

  Den ena löper ut i vinter (2 års löptid), den andra ytterligare två år efter det (4 års löptid). Har inte varit någon "hit" fram tills nu, men (som sagt) jag ville lära mig hur de fungerar.

  Carolus

  SvaraRadera
 2. Ja, det gäller att se upp med alla produkter som dyker upp!

  SvaraRadera
 3. Carolus, det vore spännande att höra hur det går med dessa! :)

  Finansmamman - är det inte lite krämarmentalitet över det hela?

  SvaraRadera
 4. PP,

  Den som löper ut i vinter kan jag nog återkomma till så småningom...

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
 5. Som du säger är det väll "bara" att köpa en drös obligationer, och för den ganska säkra (om man nu inte köper sub-prime-lån) avkastningen man borde få är det väll bara att välja och vraka, dock lär man väll se till så man inte köper nått så man kan bli skylldig mer än man får från obligationerna. Borde finnas XACT/bull/bear eller direkt i någon option åt lämpligt håll, eller en CFD (ser ut som det finns depåer hos cmc där man inte kan förlora mer än satsat kapital) dock med mindre hävstång, och antagligen räntekostnader.

  SvaraRadera
 6. Det är bra med riskspridning. Att bara satsa på aktier är ju aldrig optimalt. Något annat att krydda portföljen med kan annars vara valutor.

  SvaraRadera
 7. Forex Trading, var kan jag lära mig med om detta? Risker och förtjänster?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg