Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Helgshoppa

Idag har familjen Penning ägnat sig åt sådant som jag tror många barnfamiljer ägnar sig åt på helgen. Drar till stora shoppingcentret och letar efter höstkläder, stövlar och nya skor till barnen. Nu är det inte så vanligt att vi gör detta eftersom vi har den enorma turen att ha så många vänner och släktingar som vi 'byter' barnkläder och skor med. Vilket i sin tur har inneburit att vi kunnat hålla nere kostnaderna till det minimala för barnartiklar. Men idag så var vi helt enkelt tvungna att göra en del inköp. Och jag blir förundrad över hur många människor som ägnar sig åt att ränna i affärer på helgen.

Nu är vi åter hemma igen och hela familjen är rejält trötta. Och en aning mindre likvida. Dessutom känns det konstigt att ha shoppat som idag. Vi gör sällan några gemensamma shoppingturer.

Att byta barnkläder är verkligen en 'inkomstkälla'. Och jag blir lika förvånad varje gång då vi försöker ge bort lite kläder till någon bekant och de tackar nej med argumentet att det är roligare att köpa kläder själva. Jovars - men om det nu går att spara en slant då?

Det syns heller inte en tillstymmelse till att det är någon finanskris på shoppingcentret. Korten dras friskt i maskinerna. Därför var det intressant att läsa om hur vanligt folk resonerar i Argentina - ett land där de flesta är uppvuxna i ett konstant 'krisläge'. Argentinaren tycks ha en helt annan privatekonomisk medvetenhet än svensken, visserligen inte så konstigt. Men jag är tveksam till att det i Argentina sänds något som motsvarar 'Lyxfällan'.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

  1. Hur kan man tacka nej till att ärva kläder? Kläder och skor (om de inte är sönderslitna förstås) går till grannpojken som tycker det är jätte-tufft att ärva efter de "stora" grannpojkarna. Själv var lycklig varje gång jag ärvde kläder från mina kusiner, som ofta hade mycket mer moderna kläder än de jag ärvde från mina äldre syskon. Alla saker, böcker eller kläder som vi inte behöver erbjuds först vänner eller ges bort till loppmarknader.Större grejor som tex cycklar säljer vi.Varför skall man slänga saker/kläder som är hela? Vi har köpt trädgårdsredkap i hop med en granne och köpt likadana glas och tallrikar som en annan granne, så vi kan låna av varandra vid större fester. Vissa grejjor behöver man ju bara några gånger i året. Fast det kan ju fort gå för långt i sparivrigheten. Som för barnet som ärvde det mesta, men plötsligt fick ett par nya stövlar och som något överraskad undrade vem som skulle ha dem först....:)

    SvaraRadera
  2. Ja herregud vad det kan kosta med säsongsbyte..! :-)

    Vi har tyvärr inte några släktingar/vänner att få grejer av eftersom att alla vi känner har barn i samma ålder, så vi handlar allt själva.

    Lillebror kan ju ärva storebror när det gäller vissa klädesplagg (overaller osv) men skor till båda och overall till storebror kostar en hel del då vi dessutom vill att det ska vara BRA grejer. Inte kul att vara ute och leka i timmar om man har blöta fötter och kläder...

    Numera är jag dock en hyfsat rutinerad mamma som budgeterar för detta i förväg, så det känns inte så hårt - men det skulle vara trevligt att ha någon att ärva av! :-)

    SvaraRadera
  3. Grön, tro det eller ej. Så är det faktiskt. Jag är förvånad över hur långt föräldrar går när det gäller att ruinera sig på sina barn.

    Att Frisk Ekonomi budgeterar barnens klädinköp förvånar mig inte det minsta! ;)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg