Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Fondslösande

Drygt 48 procent ned på börsen i år, så Stockman:s farhågor kom på skam. Tills vidare.

En analytiker på Morningstar var på Ekot imorse och han hade i dagarna gjort en analys av hur Sverigefonder respektive Globalfonder har utvecklats för ett månadssparande de senaste 12 åren. Spännande men dyster läsning.

Sverigefonder
med 144 insättningar på sammanlagt 144.000 kronor i snitt har stigit 1 procent i värde till 145.400 kronor. På tolv år. Halleluja!

När det gäller Globalfonder är det värre. Tolv år med tolv insättningar per år ger sammanlagt 144.000 kronor, som i snitt har minskat 14 procent i värde – eller nästan 20.000 kronor mindre.

Läs analyserna här och här.

Och jag höll på att skratta på mig när reportern frågade hur analytikern själv hade det med sitt sparande. Han vidhöll att han inte sparade alls, utan endast amorterade på huset.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

  1. Man kanske borde amortera mer i dessa tider=) man vet ju inte vad man får i fonderna i slutändan men man vet vad man har idag...
    Att tänka "men i längden " osv känns lite mer riskfullt idag.

    SvaraRadera
  2. Amortera skall man gör i tider som ex. år 2002-2005 då räntan var absurdt lågt. i Vår familjamorterade vi då "som tokar" och hade inget sparande alls utan alla pengar gick in till amorteringar i syfte att klara av högr räntor på ett bättre sätt i framtiden.

    I dagsläget är det ju korkat att amortera. Räntorna är på väg ned ordentligt och är redan idag i stort sett under inflationen med ränteavdrag mm.

    idag är det betydligt intressantare att ex. köpa aktier än att amortera på huset tycker jag själv

    SvaraRadera
  3. Tråkiga siffror, absolut. Man börjar ju undra om det finns en botten.

    SvaraRadera
  4. ja du har säkert rätt anonym, men oavsett, skulden minskar ju hela tiden om du extra amorterar , och om räntorna är på väg ner nu så är de väl bra tillfälle att börja amortera igen=)...mitt mål är tex att bli mer ekonomiskt oberoende, och det kan man ju inte bli med skulder!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg