Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Håll dig frisk eller gå bankrutt

Presidentvalet i USA närmar sig. Och just nu är det finanskrisen som överskuggar alla andra bekymmer som det stora landet i väst har. Men för den vanliga medborgaren så finns det en annan fråga som ligger väldigt nära hjärtat - sjukvårdsförsäkringen.

Denna fråga blir också alltmer påtaglig när arbetslösheten ökar, då många försäkringar betalas av arbetsgivaren. Väldigt många amerikaner står idag helt utan betald eller subventionerad vård. Och det är i huvudsak barn och fattiga som saknar detta - två grupper som verkligen skulle behöva det. 46 miljoner amerikaner saknar sjukvårdsförsäkring.

Att sakna sjukvårdsförsäkring och bli sjuk i USA har synnerligen djupa konsekvenser idag. Ingen nekas vård, men utan försäkring så riskeras antingen en undermålig vård eller att stå med stora privata skulder efteråt. En annan konsekvens är att om du saknar försäkring så drar du dig gärna i det längsta för att söka vård, vilket du säkert kan räkna ut vad det innebär.

Jag har ingen egen uppfattning om vem som är mest lämpad att styra och ställa i USA, men det finns flera påtagliga skillnader mellan Obama och McCain, och de är i mångt och mycket grundade i ideologiska tankegånger. Republikanerna har ju av hävd velat hålla staten utanför den enskildes privatliv så långt det har gått, men även demokraterna är väldigt liberala i sjukvårdsförsäkringsfrågan.

McCain är mot en allmän sjukförsäkring, även om han vill att alla ska ha råd att vara försäkrade. Han vill ta bort den skattefria sjukförsäkringen som tillhandahålls av arbetsgivare, och istället ge skattelättnader för att enskilda och familjer ska kunna ta privata sjukförsäkringar. Här ser jag ett problem - bara för att du får skattelättnader innebär detta inte att du ser om ditt hus och försäkrar dig och din familj - det finns troligen andra hål att stoppa pengarna i. Dessutom kommer inte de skattelättnader som föreslås räcka till för att fullt ut kompensera för en försäkring.

Obama vill ta steg mot ett sjukförsäkringssystem som omfattar alla. Han är för en obligatorisk sjukvårdsförsäkring för barn, och han vill också göra det billigare att vara försäkrad, med hjälp av statliga bidrag och subventioner till låginkomsttagare. Företag ska tillhandahålla sjukförsäkringar, dock ej de allra minsta företagen. Ur den enskildes perspektiv så låter detta som en mer lämplig lösning, anser jag. Samtidigt går han inte lika långt som Hillary Clinton hade ambitionen till att göra. Skillnad kvinnor och män, kanske?

USA är det enda i-landet i världen som inte har ett statssubventionerat sjukvårdsförsäkringssystem. Över nio miljoner barn i USA saknar sjukvårdsförsäkring. Hälften av alla personliga konkurser är orsakade av sjukvårdsräkningar. 31 % av kostnaderna för sjukvården består av administrativa utgifter. USA spenderar betydligt mer på sjukvård än något annat land i världen, men enligt UN Human Development Report har länder som spenderar betydligt mindre på sjukvård betydligt friskare befolkning än USA. Spädbarnsdödligheten är högre i USA än i många andra i-länder. Det finns fyra gånger så många sjukvårdslobbyister i Washington som det finns medlemmar av kongressen.

Jag själv har en liberal inställning till statens inblandning i egna angelägenheter. Men när det gäller bland annat sjukvård så måste detta vara en samhällsekonomisk angelägenhet. Samtidigt finns det fördelar med att använda sig av sjukvårdsförsäkringar istället för allmän sjukvård. Jag är inte övertygad om att vi svenskar får den vård vi skulle kunnat få om vi hade en försäkring i ryggen. Går det att stämma vår offentliga sjukvård om jag anser mig felbehandlad? Det känns oavsett inte som en god idé att slösa skattemedel på.

Jag litar inte på vår svenska sjukvård. Jag har sett flera exempel bland vänner och släkt där offentlig sjukvård ignorerat eller bagatelliserat problem som senare visat sig ha vidgående konsekvenser. Jag har har också sett att det först är när man kräver eller hotar fram sin 'rätt' som vissa behandlingar eller undersökningar görs. Så klart - pengarna styr ju vår sjukvård.

Så jag kommer att teckna privata sjukvårdsförsäkringar för mig och familjen. Hur många nätter eller helger som vi suttit med sjuka barn på akuten kan jag inte räkna till. Och väntat och väntat. Det är något sjukt även i vår sjukvård.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

  1. Jag tycker det är bra i sverige att alla omfattas av samma försäkring. Samtidigt finns det ju vissa klara nackdelar i att man inte kan välja den läkaren man vill ha osv. Inom psykiatrin t.ex är det nästan omöjligt att få byta psykiater om man är missnöjd. I sverige är det också svårt att få en "second opinion" som man brukar göra i Usa och gå till flera olika läkare.

    SvaraRadera
  2. Just den här 'andra åsikten' tycker jag borde vara en rättighet. Och att byta läkare måste ju vara HELT grundläggande.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg