Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Skåningar utan finansfason

Att dryga ut lönen - det tycks skåningen behöva. Sydsvenskan låter meddela att sydsvenskar inte klarar av att hantera inkomster och utgifter på ett särdeles begåvat sätt.

Skönt, då är jag inte ensam! :)

Mer än var fjärde sydsvensk – 28 procent – uppger att de förbrukat hela lönen före nästa utbetalningsdag. Inget kvar. Tomt i plånboken den tjugofemte.

Vinnarna i oförmåga är ungdomarna, vilket kan te sig naturligt. Vana att hantera pengar eller kanske avsaknaden om den är en utmärkt anledning?

Våra barn oroar sig också för pengar. 3 av 10 barn oroar sig över sin familjs ekonomi och lika många tycker att deras föräldrar verkar oroliga. Denna oro är speciellt tydlig på glesbygden, där 40 % uttrycker den här oron. I storstäderna är samma siffra 20 %. Killar tycker i större utsträckning än tjejer att man behöver mycket pengar för att bli lycklig när man blir stor. Inte helt oväntat (?) så är det småländska barn som ser pengar som en förutsättning för lycka.

I dagarna öppnar Danske Bank en fortsättningsversion av Penningborg, ett onlinespel som har till uppgift att på ett lekfullt sätt lära barn i åldern 8-9 år grundläggande privatekonomi. (www.penningborg.se) Det är helt gratis och utan reklam. Barnen får lära sig om pengars värde och hur det är att tjäna och spara pengar. Det hade varit något för mig som barn, det.

Jag ska låta dottern titta på Penningborg och se om hon finner det givande. Mitt tjat på henne om att lära sig räkna procent är för döva öron.

Kommentarer

  1. det är skönt att man inte är ensam. =) Men vi försöker ju i allafall ändra på dåliga mönster! Det är väl lite bra i allafall?

    SvaraRadera
  2. Precis, Minna! Vi gör alla vad vi kan. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg