Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Frihet är frivillighet

Frihet är frivillighet. Så är det helt enkelt. Frihet är att fritt välja vad du vill och vad du inte vill. Och att ägna mycket kraft och energi åt att begränsa vår egen frihet - det är vi väldigt duktiga på.

Det kan handla om allt ifrån att inte stänga av mobilen - i fall att det kommer ett samtal eller ett SMS - när du umgås med vänner, till att känna att det är viktigt att en middagsbjudning blir perfekt med vikta servetter och en pösig sufflé istället för att fokusera på att det ska bli skoj.

Allt det som du gör frivilligt är din frihet. Att lägga tid och energi på sådant som du egentligen inte vill lägga tid och energi på är det motsatta.

Ekonomisk frihet ligger då nära till hands att diskutera. Det kan då lämpligen översättas till Ekonomisk frivillighet. Att jag i sann anda bara konsumerar pengar på det jag verkligen vill. Frivilligheten att välja eller att avstå.

Eftersom konsumtion faktiskt även kostar tid och energi undantaget pengar så borde flera av oss fundera mer än en gång innan vi verkligen väljer det ena eller det andra.

Vill jag verkligen ha en ny TV? Vill jag lägga mer tid att titta på de programmen? Vill jag lägga mer energi på att läsa bruksanvisningen och peta med inställningarna? 'Ja, det vill jag' säger en del då. 'Nej, det vill jag faktiskt inte' säger andra. Och allt oftare sällar jag mig till den senare gruppen.

Detta är essensen av ekonomisk frihet. Att känna frivillighet. Att välja eller att avstå.

Men att välja ATT konsumera, det kräver ju stålar? Ja, så är det. Men då talar vi om ekonomiskt oberoende och trygghet. Men det är ett annat kapitel.

Kommentarer

Populära inlägg