Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Jobb ska bestraffas

Idag kom det en påminnelse ifrån Skatteverket om att vi inte hade lämnat inkomstdeklaration för dottern. Detta hade jag gjort via telefon men tydligen hade det inte fungerat.

Dotterns inkomst som skulle deklareras handlar om ungefär femtusen kronor. Men jag var ju tvungen att ta av min värdefulla tid och sätta mig i telefonkö till Skatteverket. Efter 10 minuters väntan var jag framme i kön och samtalet kopplades bort. Då blev jag sur.

På det igen, ringa, sitta i kö och slutligen var jag framme hos en trött handläggare som säkert hade pratat med fler sura typer än jag på den senaste tiden. Tydligen var jag tvungen att deklarera igen. Och smart som jag varit hade hennes blankett gått i soporna.

Jag hade gjort fel, systemet hade fallerat. Vem vet? Men nu är jag likväl irriterad, på exakt vad har jag förträngt.

Mer om skatter i Sverige!

Sverige ligger i topp internationellt att beskatta arbete. Och en viktig förklaring är att skatterna till stor del är dolda. De sociala avgifterna är en del av löneutrymmet och finansierar sjukförsäkring, a-kassa (ja, just det - återkommer till detta) och föräldraförsäkringen. Detta syns inte. I Danmark, som exempel, redovisas dessa avgifter öppet i marginalskatterna.

Sverige leder också punktskatt och momsligan. Och enligt lag ska momsen ingå i priset och inte särredovisas för oss vanliga konsumenter. Varför? Jo, för att kunskapen om skatteuttaget ska döljas.

Frågan är hur Sveriges arbetande befolkning kommer att rösta i nästa val? Vill vi ha än högre skatter så som Mona lovar oss?

Danmark har nu sänkt sin marginalskatt på arbete till 47 procent, så nu leder vi i Sverige igen.

Värdet av att jobba måste fortsatt uppgraderas i vårt land. Ronald Ingelhart, professor i Sociologi, skriver att 'det inte är en slump att kapitalismen uppstod i protestantiska länder. De odlar värden som att jobba hårt, ackumulera och spara, och man betonar dygder som hederlighet och pålitlighet'.

Kort om A-kassan avslutar jag med. Mona vill återställa denna till 80 procent. Tyvärr är det så att många svenskar tror att det är facket som betalar a-kassan och inte staten. Fel, tyvärr. Arbetslöshetsförsäkringen har under årtionden till ungefär 90 procent finansierats via löneskatterna. De sista 10 procenten har kommit från a-kassan. Den borgerliga regeringen har ökat andelen självfinansiering som så att staten numera står för 70 procent. Så notera alltså att dagens regelverk utesluter de som INTE är med i a-kassan från den ersättning de själva betalt in via löneskatten. Intressant men inte rättvist?

Kommentarer

  1. Tack för ett ögonöppnande inlägg i a-kassedebatten. Jag har inte ens tänkt på att det faktiskt är så att alla betalar in via arbetsgivareavgiften men att de som valt att stå utanför a-kassan sedan inte kan dra nytta av pengarna.

    SvaraRadera
  2. Intressant om a-kassan. det hade jag ingen aning om. Ytterliggare en sak att bli irriterad över i detta högskatteland. Det som kanske ändå är mest förvånande fortfarande är att så många inte verkar ha en aning om vad som försiggår i vårt land och att det får fortgå. Många sanningar och mycket information färdas ju annars mycket snabbt i dagens samhälle men tydligen inte när det gäller detta ämne i Sverige...

    SvaraRadera
  3. Så är det dessvärre, vänner. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg