Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Lånebegåvad

När devisen 'ur hand i mun' även nyttjas av de som tjänar lite mer så går det åt skogen till sist.

Kvinnor med goda inkomster som handlat på kredit hamnar nu hos kronofogden eftersom de får betalningsproblem. Det tyder på att vi svenskar fortsatt är usla på att se om vår privatekonomi, inte minst i goda tider.

Snabba, korta krediter fortsätter att öka bland ungdomar. En orsak till att skuldsättningen ökar är att det är för enkelt att ta lån, påstås det. Jag säger då så som ungdomar säger: No shit!?

Den senaste statistiken över snabblån visade att antalet snabba krediter som SMS-lån nära nog fördubblades mellan 2007 och 2008.

Jag skriver ingen på näsan, eftersom jag har varit en slarver med pengar i alla tider. Däremot har har tagit förnuftet till fånga och familjen Pennings privatekonomi blir allt solidare.

Alltfler väljer rörliga bolån, vilket naturligtvis är helt rätt i dessa tider. Visserligen så väljer jag att ligga rörligt hela tiden, vilket visat sig vara mycket lönande, men de med stora lån kanske har en del eller helt bundet. Lite trygghet har en prislapp, så är det.

Lågräntetiderna varar ett år framåt, enligt Riksbanken. Vilka räntor som sedan kommer och i vilken hastighet de stiger, för stiger gör de, återstår att se. Men en privatekonomi bör kalkylera med minst 7 procent framöver, enligt mig. Glöm inte att för mindre än ett år sedan låg räntan på 6.4 procent. Klarar ni inte av 7 procent i boränta så har ni för stora lån idag.

Men ingen panik - det finns råd. De heter amortera och spara. Amortera duktigt till att börja med. Kompensera sedan framtida räntor med att spara. Om du idag har en bolåneränta på 2 procent så spara upptill 5 procent och sätt dessa pengar i ett så gott räntesparande du kan hitta. Nyttja sedan detta överskott till räntekostnader som överstiger 5 procent i framtiden.

Ett års sparande ger dig då ett års buffert för en ränta på 8 procent. I sig en trygghet.

Familjen Penning har idag en ynka miljon i lån men sparar ändå på detta sätt upptill 4 procent. Inte för att vi inte klarar 8-10 procent i bolåneränta utan för att dels inte göra utrymmet i ekonomin till en renodlad konsumtion, dels för att jämna ut kostnaderna. För högre boräntor går även hand i hand med högre elpris, bensinpris och andra konjunkturberoende kostnader.

Klimatsmart - ett läckert ord! Vad sägs om Lånebegåvad?

Kommentarer

  1. Lånebegåvad - vilket utmärkt ord!

    Här har vi räknat på att vi klarar 7% ränta, men ska ändå spara på ett lite annorlunda sätt. Vi ska amortera bort ett billån det kommande året, vilket gör att vår totalkostnad ändå inte blir så farlig när räntorna skjuter i höjden. Är räntorna fortfarande låga när billånet är avklarat så ger vi oss på vårt lilla topplån med stor kraft.

    SvaraRadera
  2. För att hjälpa folk lite på traven med lånebegåvningen skulle man kanske införa en obligatorisk minsta amortering. Vad sägs om att lånet måste vara avbetalat senast på pensionsdagen?

    SvaraRadera
  3. jag är så glad över att jag har vaknat i tid! =) Så lättad...

    SvaraRadera
  4. Ordningsfrun - 7 % är en utmärkt nivå - undrar när vi når den? :)

    Wimsey, alla borde amortera, det tycker jag med. 65 år och skuldfri - vilken skön dröm. :)

    Minna, det måste vara en befrielse. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg