Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Semestertid - semesterfrid

Tycker du att din lediga tid är för kort? Ja, jag är böjd att hålla med dig. Själv har jag fem veckors semester och det känns väldigt lite att fördela över ett helt år av arbete. Men betänk att semester är en ganska ung företeelse.

Men visste du att lagstadgad rätt till semester infördes först 1938 och gav arbetstagare två veckors betald ledighet per år! 1951 förlängdes den till tre veckor och 1963 till fyra veckor. Nuvarande lag om fem veckor antogs 1978.

Semesterreformen i Sverige föregicks av en stor utredning. Reformen sågs som en välfärdsförmån och motiverades med omsorg om 'folkmaterialet' som genom industrins ökade mekanisering och höga arbetstempo tenderade att slita ut. Motiveringen angavs att det var nödvändigt för arbetstagarnas hälsa i både andlig och kroppslig mening att de 'erhölle fullständig vila under viss tid'.

Det fanns en viss oro hos politiker och folkbildare hur folk skulle använda sig av den här okontrollerade tiden - skulle den slösas bort på tvivelaktiga aktiviteter? Också arbetsgivarorganisationerna kritiserade det hela med argument som förlorad konkurrenskraft, fördyrade produktionskostnader och med tvivel om att arbetarna verkligen tänkte vila under sin ledighet. Semester sågs som en uppmaning till lättja.

Både socialstyrelsen och fackföreningarna följde därför upp reformen med upplysningskampanjer kring vad semestern avsågs vara till för.

Vem sa att det var bättre förr? Njut av din ledighet - den kom inte till utan strid!

Kommentarer

  1. Intressant, som född 78, hade jag faktiskt ingen aning om detta. Bra artikel! Själv har jag faktiskt sammanlagt sex veckors semester under året så jag känner mig lite extra priviligierad!

    SvaraRadera
  2. beror säkert på vart man jobbar också och hur. Själv har jag aldrig haft så lång semester. Vilket är synd,,,kanske en dag..

    SvaraRadera
  3. Semester bör man ha! Det är först då som åtminstone jag lyckas att varva ned.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg