Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Kortsiktigt snål

Bilar är en stor kostnad för familjen Penning. Och när en av bilarna började 'klonka' rejält från fjädringen under semestern, så blev det till att kasta in handduken och boka en undersökning hos den lokala verkstaden. Sedermera visade det sig att det inte var någon större fara med 'klonket' - bara ett irriterande ljud men inget som påverkade varken säkerhet eller körförmåga. Resultatet blev ingen åtgärd.

Vad är då snålhet alternativt sparsamhet? Att undvika att lägga pengar på något som egentligen inte spelar någon roll? Vår bil får klonka vidare medan vi sparade några tusenlappar. Vår dammsugare fungerar men hålls ihop både här och där med silvertejp. För tusan, den gör sitt jobb och en ny kostar pengar.

Jag läste om en yngre kvinna som tog det försiktigt med att jobba. Hon tog ströjobb och deltidsarbeten. Hon menade att hon helst inte ville bli 'inkomstberoende'. Inkomstberoende? Visst är det en härlig term?

Att undvika att vara inkomstberoende borde hänga ihop med hur kapitalstark man är kryddat med sparsamhet - eller snålhet - i väl avvägda proportioner. Visst hade det känns skönt att jobba men att egentligen inte känna sig fängslad av löningen?

Kommentarer

Populära inlägg