Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Skriven på näsan

Var går gränsen mellan att vara snål eller sparsam?

Satt idag och skrev av ett recept för hand från datorskärmen. Det var inget kul, så jag upptäckte att Komplett hade en nätverksskrivare, laser till och med med färg, till en billig slant. Med frakt skulle den kosta tvåtusen tvåhundra kronor. Men jag drog öronen åt mig.

Vad är vitsen med att lägga tvåtusen kronor på en skrivare? Jag skriver sällan ut något alls. Ett papper då och då på jobbet som kan anses vara av privat natur.

Tolv stycken Axfood. Eller kanske tjugotvå stycken Kinnevik? Eller en färglaserskrivare.

Vad som leder till ekonomisk frihet är ganska lätt att fundera ut. Men jag vet med mig själv att jag behöver tänka tanken fullt ut: Behöver jag verkligen den här? Är den värd dessa pengar?

Mången slant har jag lagt på helt onödiga ting genom åren. Och inget av det har haft något bestående värde. Å andra sidan är jag inte lika prylgalen som förr. Ibland känns det som om prylarna äger mig istället för tvärtom.

Ingen skrivare blev det. Jag är fortsatt tvåtusen tvåhundra kronor tät. Sommaren är finfin!

Kommentarer

  1. till buffert kontot istället kanske? =)

    SvaraRadera
  2. Prylar är livet, till skilland från dig kunde jag inte hålla mig utan syndade.

    http://fastbesluten.blogspot.com/2009/08/digital-musikkatalog-och-en-gammal.html

    SvaraRadera
  3. Visst är det så att man skaffat sig några för många prylar genom åren. Och jag tycker att det är viktigt att fråga sig om man behöver köpa det ena och andra, som pockar på. Oftast klarar man sig utmärkt utan nya saker, och är glad för att man stått emot, och berikat sin spargris i stället.

    SvaraRadera
  4. Minna, det är min absoluta förhoppning. Efter en ganska slapp sommar med ekonomin så känner jag ny tillförsikt och inspiration att spara på. :)

    Fast besluten, det är alltid en avvägning som man själva måste göra. Jag älskar prylar, jag med. ;)

    Spargrisens mor, din spargris inspirerar nog oss alla! :D

    SvaraRadera
  5. Funderade ett tag å din fråga och kom fram till det nästan filosofiska svaret att snål, det är man nog när man tycker mer om pengarna än det man kan göra för dem!
    Såg förresten att en översättning på engelska var "pennywise" vilket låter betydligt vackrare och klokare än snål!

    SvaraRadera
  6. Bra gjort, tänka flera gånger innan man slår till, inte alltid min starka sida :)

    SvaraRadera
  7. F, svenskan är torfig, minsann. :)

    Nonhosonno, dessvärre inte min heller, men när jag lyckas blir jag stolt! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg