Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Din kronas värde


Hur används våra skattepengar, egentligen?

Det är en viktig fråga som alla har rätt att få ett uttömmande svar på. Den så kallade 'Skattefridagen' är ett instrument på hur pass mycket pengar vi trots allt betalar i skatt, och borde ge oss ett än större intresse för skattefrågor.

Skattefridagen är den dag på året då alla löntagares skatter blivit betalda, om den totala skattebördan fördelas från årets början. En genomsnittlig löntagare betalar 55,6 procent av den totala lönen i skatt om alla skatter räknas med. Utslaget på antalet dagar betyder att dag 204 (23 juli) är den första "Skattefria dagen".

Skattefriadagen 2009 infaller i år nästan en vecka tidigare jämfört med 2008. Detta beror dels på att inkomstskatten sänkts till följd av ett utökat jobbavdrag, dels att arbetsgivaravgifterna sänkts, men också på att konsumtionen har minskat till följd av den svaga konjunkturen, vilket i sin tur medför mindre betalningar av moms och andra indirekta skatter.

Skattefridagen är ett genomsnitt som beräknas på en årsinkomst motsvarande sex inkomstbasbelopp, vilket i år blir 305 400 kronor. I själva verket är det den faktiska kostnaden och den individuella konsumtionen som avgör. En person som tjänar 200000 kronor om året (med en genomsnittlig konsumtion) får sin skattefridag redan den 17 juli medan den som tjänar 600000 får vänta till den 17 augusti.

Så oavsett om du tycker att skatterna är för höga eller borde höjas mer, så bör du läsa på hur en skattekrona fördelas. Om inte för något annat, än att man alltid bör veta vad man pratar om i förväg. Exempelvis att ha utgjort 10 öre av en skattekrona vid slutet av 1950-talet, svarar 'Socialt skydd' idag för över 40 öre.

Dax att bli skattemedveten? Det är ju dina pengar.

Kommentarer

Populära inlägg