Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Mer lön för mödan

Dagens Industri pratar budget för din plånbok. Alla vi som har ett jobb får lägre skatt åter en gång. Alla gillar inte det här, men personligen föredrar jag 'jobblinjen' framför 'bidragslinjen'.

Jag hörde på P1 där finansminister Anders Borg fick lov att svara på lyssnarfrågor. Tyvärr är inte Anders någon god pedagog och jag misstänker att alltför många inte riktigt förstod honom . Mellan raderna kunde nog de flesta ändå läsa, att all statistik säger att stramare tyglar för arbetslösa och lägre skatt för de som jobbar leder till att fler får jobb. Låter det kryptiskt? Jag tänker inte fördjupa mig i detta något närmre, mer än att jag är övertygad om att människan är lat av naturen. Vad tror du?

Jag undrar om vårdbiträdet vill bli av med sina 1480 kronor som denna har fått mer i plånboken, så som falang Ohly-Sahlin-Språkrören önskar bli verklighet nästa höst. Huga!

Den så kallade familjeekonomen från Ikanobanken Ann-Sofie Magnussons berättar om sina privatekonomiska tips i och med detta, och jag vill gärna kommentera dem.

Fyll på buffertsparandet inför framtiden.

Ja, buffert är tråkigt och ofta svårt att spara ihop. Men den är viktig, fråga mig.

Amortera och spara så att du klarar kommande räntehöjningar på lånen.

Det är en bra idé. Samtidigt - är du orolig för framtida boräntor har du troligen köpt för dyrt.

Har du begärt skattejämkning kan det vara en bra idé att ändra den så att du inte får restskatt.

Jag jämkar själv inte, men förstår de som gör det. Jovars - förräntningen på skatteåterbäringen är kanske inte så god, men när den kommer känns det som julafton.

Betala avgiften till a-kassan så att du har ett skydd om du blir arbetslös.

Att gå ur A-kassan eller att inte vara med är dumt, dumt, dumt. Om du inte närmar dig pension, möjligen, och känner dig säker på ditt jobb.

Begär jämkning av skatten om du har köpt hustjänster 8 december 2008 – 30 juni 2009.

Nja, jämkning...

Kolla vilka val du har gjort för dina premiepensions- och tjänstepensionspengar.

Det här är viktigt - skillnaden mellan en rik eller en fattig pensionär är minimal, i början av yrkeslivet inte minst.

Spara på energin, se vad du betalar och jämför med konkurrenterna.

El är billigt dessa dagar och ser ut att förbli ett tag. Hur mycket lönar det sig att byta elleverantör, tro?

Kompetensutveckla dig så att du blir attraktiv på arbetsmarknaden.

Nämen, oj? Öppna dörrar som bör slås in?

Njut av livet! Gör allt du kan för att hålla dig frisk, motionera och ät frukt och grönt.

Tack, Ann-Sofie! Ditt sista tips blev ditt bästa! Så enkelt, så bra, så fundamentalt!

Kommentarer

Populära inlägg