Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Städa ur

Funderade lite idag under tandborstningen kring det här med privatekonomi och en överfull, ostädad garderob. Så lika men ändå så olika.

Hur gör du om du varit ute och shoppat dig en ny, fin tröja? Öppnar din garderob, söker frenetiskt efter något lämpligt hål i röran att stoppa den i? Eller du kanske redan har en välstädad garderob med snörräta rader av skjortor, blusar och byxor?

Familjen Pennings privatekonomiska garderob är ännu inte välstädad, även om den till delar är utröjd. Det är inte roligt att stoppa in nya, fräscha plagg i en kaosartad garderob. Inte heller är det skoj att stuva in någon ny god vana, så som buffertsparande, i en privatekonomi som fortsatt stökas ned av kreditkort eller hejdlös konsumtion.

Efter att ha svettats med månadsräkningarna igår kväll så blev utfallet det, att nu får det bli en höströjning innan nya penningplagg kan ges utrymme i privatekonomigarderoben.

Nu är det stopp för buffertsparande och aktiesparande tills våra kreditkort balanserar på noll kronor skuld vid månadsskiftet. Kreditkorten, som är ett bensinkort och ett 'matkort' ska INNEHÅLLA pengar vid månadsskiftet.

Ja, jag vet att kreditkort är dumt. De stökar till det i garderoben. De gör att det inte är något kul att lägga in den nya, goda vanan i den befintliga röran. Det är nog bra att röja först.

Kommentarer

  1. Bra metafor du fick in :)

    Jag hoppas det går bra med att städa ur krediterna. Kreditkort är något ondskefullt som spelar på våra lättförledda sinnen med löften om fri konsumtion, om jag tillåts ta ut svängarna lite :P

    SvaraRadera
  2. LOL!

    Ja städa bort krediterna, vi håller på för fullt, har dragit ner på bufferten och betalar av mer, så ett av mina mål kommer uppfyllas i år, minska/bli av med krediter.

    SvaraRadera
  3. Onekligen skulle det kännas väldigt skönt med en helt kreditlös ekonomi. :)

    SvaraRadera
  4. Jag har faktiskt aldrig haft krediter så jag har inte upplevt hur det är.

    Måste dock säga att det är ganska skönt att alla pengar som är kvar efter att räkningarna är betalda är mina egna :)

    SvaraRadera
  5. Jag är nästa i det andra diket just nu. Efter flytt till hus, med alla väntade och oväntade kostnader som det inneburit, så har vi belastat kreditkortet hårt. Men jag svälter nästan hellre än att inte betala hela räkningen varje månad. Jag skulle nog snarare behöva dela upp flyttkostnaderna på 2-3 månader och tillåta mig ett sparande under tiden också...

    SvaraRadera
  6. Ja, det är en fara med många krediter - att det erbjuds att endast betala ett mindre belopp istället för hela skuldern. Bedrägligt?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg