Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Värdera

Läser med visst mått av håglöshet en lista kring vilka som tjänar mest respektive minst i Sverige dessa dagar.

En värdespappersmäklare tjänar enligt listan i storleksordningen 88 tusen i månaden. En barnskötare, som vårdar det viktigaste vi har, runt 20 tusen.

Emellanåt så känns vår samhällsordning helt åt helsike. Men jag har inga goda idéer kring vad man ska göra..

Kommentarer

  1. Förstår vad du menar och håller med dig till en viss mån. Att jobba med människor och framförallt barn, ska enligt mig vara en passion och där pengarna inte ska vara avgörande vid vad av yrke

    SvaraRadera
  2. Man kan ju även fundera på varför folk i finansbranschen måste ha feta bonusar för att kunna göra det jobb de redan får väldigt bra betalt för... tänk om barnskötarna skulle börja kräva en bonus för att inte råka missköta barnen? OBS: sarkasm

    SvaraRadera
  3. HEj.

    Nej det finns ingen logik annat än att de som drar in mest pengar också tjänar mest.

    Fast kanske borde vi istället för att klaga på dagispersonalens löner ägna mer tid till våra egna barn?

    Hursomhelst kan alla tjäna mycket pengar på att spara och placera klokt och långsiktigt.

    Hälsningar

    Fundamentalisten (http://fundamentalanalys.blogspot.com)

    SvaraRadera
  4. Jag förstår vad du menar och håller med dig. Samtidigt för att en barnskötare skulle kunna få bättre lön skulle vi vara tvungna att göra en del förändringar. tex ta bort taket på vad barnomsorg idag kostar. Idag ligger den på 1260kr vilket är vad det blir om familjen sammanlagt tjänar 42000kr innan skatt varje månad. Skulle detta tak tas bort skulle en hel del mer pengar komma in. Vi skulle lätt komma upp i den om vi hade jobb båda två och skulle därför vara en av många som skulle få betala mer. Ett annat alternativ skulle ju vara att privatisera och även där inte ha något tak för vad det kostar. Utan mer köra på du får det du betalar för, men då skulle det bli en klass fråga och då skulle det bli rama skri över det. Ett annat Alternativ skulle ju kunna vara att höja skatterna så att mer av skatte pengarna går till barnomsorgen, men vilken svensk vill ha högre skatt?

    SvaraRadera
  5. Nej, det är en svår och delikat fråga. För egen del handlar det nog mer om min känslighet kring dels girighet, dels barns väl och ve.

    Jag tror att Magnus har den mest konkreta sanningen: Alla kan tjäna mycket pengar på att spara och placera klokt och långsiktigt.

    SvaraRadera
  6. Mycket är helt åt helsike när det gäller löner, tyvärr.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg