Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Livet utan guldkant


Tur att Lyxfällan fick tillbaka sina 'gamla' programledare. Elisabeth Fogelström och Lasse Hellström var helt enkelt för tama, snälla och intetsägande. Även ett sådant program som Lyxfällan, som handlar om knastertorr privatekonomi, behöver lite dramaturgi och spänning. Det försvann när Mathias Andersson och Charlie Söderberg lämnade programmet. Jag tror inte jag såg mer än ett program från säsong sex.

Den nya säsongen har börjat bra, nu när Mathias och Charlie med sina vassa tungor är tillbaka och läxar upp de stackars deltagarna - intressanta människor med intressanta bekymmer. Lösningarna är dock de konventionella, men samtidigt så vad finns det för alternativ till buds?




I förlängningen hade jag gärna sett fler företagare på onåd, kanske med skatten, fler fattiga pensionärer vars utrymme till förändring är begränsat och väldigt unga människor med SMS-lån och nollkoll. Alla behöver identifiera sig med någon i Lyxfällan och dessa tre kategorier finns det ju en del av.

Kommentarer

  1. Jag såg programmet igår kväll, och det var som vanligt intressant men samtidigt skrämmande hur oansvariga en del människor är. Men rent dramaturgiskt är det bra upplagt som sagt, och man pustar nästan ut av glädje när man ser hur mycket lyckligare personerna blivit efter att fått ordning på ekonomin.

    Jag tror faktiskt Lyxfällan hade stor del i att väcka mitt intresse för ekonomi för ett par år sedan. Hoppas fler både öppnar ögonen och tar lärdom av programmet!

    SvaraRadera
  2. Får väl hålla med om att Charlie och Matte lyfter Lyxfällan med sin närvaro.

    Men frågan är hur "bra" programet är för den svenska ekonomin. Lite överdrivet. För hur stor är sannolikheten att en vanlig människa, på ruinens brant, skulle få den hjälp av bankerna som i princip varje avsnitt bygger på? Knappast så många. Vi får hoppas att inte allt för många kör sin ekonomi i botten och sen hoppas på att banken skall lösa in alla SMS-lån.

    Eller så är bankerna mer hjärtliga än jag trodde.

    SvaraRadera
  3. Håller med dig att det vore kul att se mer kategorier av människor som är med i programmen. De du i inlägget nämner men också människor med "stor" ekonomi som ändå inte får ordning på det ekonomiska.

    SvaraRadera
  4. Herr K, det är åtminstone en ständig påminnelse om hur lätt det kan gå fel för vanligt folk.

    Marknadskoll, du har rätt - vem får gratis rådgivning, en snäll bank och en årsförbrukning kattmat mer än de som är med i TV?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg