Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Kupongmanisk

Ja, inte för att det är min favoritaktivitet på helgen så är det ändå den bästa tiden, verkar det som. Att handla mat, det vill säga. Väldigt tomt på kunder i butiken, vilket jag föredrar. Jag tror jag lider av en släng torgskräck (heter det så?) eftersom alltför mycket folk i trängsel gör mig obekväm.

Jag är rejält nöjd med hur gårdagens inköp utföll. Jag shoppade i en större affär, sökte efter det som var billigt och nyttjade rabattkupong som jag både hittade i butiken och som jag hade med mig.

Dessutom så hade jag med mig en Coop-check och två checkar á 25 kronor stycket som jag fått ifrån Quakers efter att ha uppdagat dåligt med jordgubbar i min Havrefras. Detta påtalade jag så klart och fick en liten present tillbaka.

133,78 i rabatter på ett totalt belopp på 1 191,23 ger drygt 11 procents lägre pris! Sådant här går jag igång på - jag är antagligen sjuk - då jag gärna fortsätter att räkna på hur dylikt beteende lönar sig på exempelvis årsbasis.

Ponera att du handlar livsmedel i genomsnitt för femtusen kronor i månaden. Och du handlar utan kuponger, rabatter eller letar lägsta pris. Du handlar dessutom på vägen hem ifrån jobbet i en liten närlivs. Då blir det dyrt!

Du handlar alltså för 60 papp om året - skulle du kunna sänka denna kostnad med 11 procent så skulle du spara 6 600 kronor. Utan att ha gått miste om något mer än lite tid, kanske.

Tar du sedan de här pengarna och sätter i en indexfond (så som exempel) med en genomsnittlig avkastning på 10 procent så förräntar dessa sig till drygt sjuttontusen kronor på 10 år. Fortsätter du dessutom att vara duktig och handla på detta sätt så blir den totala siffran i din indexfond efter 10 år drygt 122 000 kronor!

En prima pensionsförsäkring ter detta sig också att bli om du har möjlighet att räkna på 20 eller 30 års sikt. Eller vad sägs om 422 000 alternativt 1 200 000 på ålderns höst? Då har du råd med att sluta klippa kuponger så som pensionär.

Så som den kloka person du är så slänger du också mindre med mat, vilket sparar än mer pengar och miljö. Dessutom så passar du på att välja dina varor med mer omsorg. Vill du dessutom ytterligare bättra på ditt samvete - sätt dina sparade slantar i mikrolån.

Kommentarer

  1. Var och handlade igår och såg man fick 5kr smakrabatt på en 1.5kg pyttipanna. Lät hur bra som helst, men sen kollade jag upp påsen som var mindre och hade man köpt 1.5kg av den lilla påsen istället så skulle den ändå vara billigare än den stora fast man fick 5kr rabatt.
    Rabatt är bra, men ibland lurar de en att köpa något dyrare.

    Köpte självklart två små påsar.

    SvaraRadera
  2. Ja absolut, Alexander. Jämförpriset på hyllan måste man hålla ögonen på, så klart. Men det var en märklig pyttipanna-rabatt du hittade.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg