Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Jag är ovärdig


Jag använder sedan ett år tillbaka en tjänst som heter Självbevakning hos ett företag som heter Ratsit. Utöver nämnda tjänst så tillhandahåller de andra verktyg så som taxerings- och kreditinformation - något som är nog så intressant om du driver eget företag.

Men åter till tjänsten Självbevakning, som är en tjänst för privatpersoner där du bevakar dina egna uppgifter i myndigheternas register. Informationen är framför allt inriktad på ekonomiska uppgifter, men innehåller även personuppgifter samt råd och omdömen som används för att fastställa din kreditvärdighet. Exempel på registreringar är de hos Skatteverket, Kronofogden, SPAR, Rikspolisstyrelsen, Vägverket, Försäkringskassan och Patent- och Registreringsverket.

Jag vill gärna veta vad som finns registrerat om mig. Vem vill inte få reda på om någon i bedrägligt syfte försöker ändra ens folkbokföringsadress? Detta är ett vanligt tillvägagångssätt om någon vill kapa din identitet för att beställa varor eller kontokort i ditt namn.

Jag kunde nyligen konstatera att min kreditscoring ändrades från nio till sju. Detta betyder alltså att jag därmed anses betydligt mindre kreditvärdig än tidigare, vilket är intressant om jag behöver ta lån framöver. Att denna scoring inte speglar verkligheten så väl spelar egentligen ingen roll - det är den jag måste förhålla mig till.

Det var Stockman som tipsade mig om att kreditscoring inte bara påverkas av privatekonomiska siffor och betalningsanmärkningar. Sådana saker som att företag eller banker begär ut en kreditupplysning på dig vägs också in. Så i det stora hela så 'syns' inte familjen Pennings finansiella läge för detta ändamål. Att vi idag, jämfört med ett år tillbaka, har mer stålar och mindre lån påverkar inte kreditscoringen. Däremot har jag begärt flertalet Lånelöften under året - vilket tydligen påverkat. Att vara duktig och strukturerad kan alltså göra dig mindre kreditvärdig. Ett prima moment 22!

Familjen Penning kommer i framtiden inte at ha några krediter av något slag - inte ens ett bensinkort. Detta ligger i planen för 2010. Och jag ger gladeligen ett eller två fingrar till alla de företag som vill låsa oss med krediter av olika slag. Ingen svensk borde ha lån på annat än möjligen sin bostad - tyvärr så är det mer eller mindre självklart att ha en knippe kreditkort dessa dagar. Men inte för mig! Skulder är ett rött skynke!

Kommentarer

  1. Ja, den är inte gratis - men prisvärd anser jag.

    SvaraRadera
  2. Hej, Ratsit scoring är långt från verkligheten, då de inte har tillgång till samma information som banker och finansbolag använder sig av. Ratsit saknar kreditregister och omfrågningar via UC. Kolla in minUC.se istället för att få en helhetsbild av kreditgivarnas beslutsunderlag.

    SvaraRadera
  3. Hej, skulle rekommendera minuc.se istället för Ratsit. UC har kreditregister med aktuella lån och är det företag som de flesta banker och finansbolag använder sig av. Ratsit scoring används knappt av någon.
    Henrik

    SvaraRadera
  4. Tack, Henrik, för den informationen! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg