Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Mål för 2010


Jag vill inleda veckan med att gratulera er. Och mig själv också, för den delen. För nu blir det inte mörkare än vad det är nu. Vintersolståndet 2009 infaller nämligen klockan 18.47 den 21 december, vilket ju är idag. Vändningen är ju lite seg inledningsvis med knappa minuter längre dagar, men det känns bra att solen närmar sig oss för varje vecka, eller hur?

Det är ju en ganska kort vecka, den här julveckan. Jag ska själv jobba både måndag och tisdag men sedan tar jag julledigt några dagar. I år har jag däremot funderat ut målen för 2010.

Och jag har tänkt till lite extra. Mål får inte bli detsamma som målsättning. Mål är ju något som SKA nås. En målsättning är mer av en prognos, vilket därmed aldrig är garanterade att nås. Det var Charlie Söderberg som hjälpte mig på traven med det här - att vuxna människor inte skapar mål, utan bara prognoser. Därmed försvinner också mycket av drivkraften och förmågan att lyckas.

Familjen Pennings mål är modesta i sin utformning. Men de ska nås. Och så här lyder de:

  1. Av samtliga inkomster ska 10 procent sparas långsiktigt.
  2. Värdeökningen på existerande kapital ska överstiga 5 procent under året.
  3. Passiva utgifter ska inte överstiga 50 procent av inkomsterna.
  4. Passiva inkomster ska överstiga 3 procent under året (utdelning).

De här målen tror jag på - de är rimliga och möjliga att nå. Och det fina med mål är att även de går att revidera.

Att veta exakt vad klockan är - det är mycket svårt. Vad avkastningen blir under året är skrivet i stjärnorna. Att bygga sina mål på rena förhoppningar som ligger utanför egen kontroll riskerar att skapa besvikelser.

Passiv utgift? Läs mer om vad det är här.

Kommentarer

  1. Kanon! Lycka till! Jag har också gjort något emellan mål och målsättning. Men det är som du säger, hur börsen går kan man aldrig veta. Ska bli kul att se hur det går för oss nästa år.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg