Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Systematisk saluföring

Jaha, vems släkting är det nu som är anställd på Sydsvenskan? Denna söndagsmorgon bjuds vi på ytterligare en fullständigt okritisk försäljningsartikel av företaget Systematiska fonders artikelutbud. Jag tycker det är skrämmande att artiklar som denna bara spottas ut och läggs fram utan den minsta journalistiskt undersökande ambition. Det kan inte få gå opasserat förbi - det gäller att du ser upp.

Systematiska fonder marknadsför sina fonder i artikeln genom att hävda att en dator med ett program klarar av att handla på börsen med större framgång än vad var och en av oss klarar av. Det låter ju bra att modern teknik kan hjälpa oss att lättare tjäna pengar? Samtidigt så är det här fullständigt ointressant.

Intressant är vad du får för dina pengar. Systematiska fonder övertygar inte.Tittar vi på ett års avkastning så ligger samtliga av fonderna löjligt långt efter Avanza Zero som jag väljer att jämföra med.



På de senaste tre åren har en enda fond i utbudet stuckit ut - Risk-Reward. Det är väl bra, den borde man kanske ha?




Tja, för det första så är fondens köpavgift 4 procent. Därefter tas ett prestationsarvode ut som är 20 procent av avkastningen som överstiger SSVX (statsskuldväxeln), vilket inte är ovanligt i hedgefonder. Avanza Zero har inga avgifter alls.

Om du valt Avanza Zero under det här året så är du en storslagen vinnare i förhållande till Systematiska fonder. Utbudet hos fondförvaltaren varierar i resultat från minus 14 procent till plus 14 procent. Vem är nöjd med ett dylikt resultat?

Om du köper en indexfond när konjunkturen går upp och växlar över till ett räntesparande när konjunkturen vänder - vem behöver dessa fondförvaltare?

De ser glada ut - grabbarna på Systematiska fonder. Jag förmodar att de jobbar på att skaffa nya kunder för att vända sitt resultat till positiva siffror?

Slutligen - för att ni inte ska tro att jag bär arvode från Avanza - så måste jag bara kommentera dagens Dokument Inifrån 'Slaget om muslimerna' där Avanzas Shariafond tas upp - fonden som enligt TV-programmet har ett tjugotal sparande i Sverige. Vilken miss! Vad sägs om att göra en marknadsundersökning innan man lanserar en produkt? Claes Hemberg, som gett byxhängslen ett fånigt utseende, konstaterar fåraktigt att det var ju underligt? Fast det är ju klart - en bok med inslagna dörrar lyckades han ju prestera.

Kommentarer

Populära inlägg