Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Huvudrollsinnehavaren


Det pratas mycket på jobbet dessa dagar kring vad som inköpts på rean - eller som ska inhandlas. Det är mycket TV-apparater, mediaspelare och Blu-rayskivor i hetluften. Nog blir jag alltid frestad och sugen jag med att skaffa mig HD-kanaler, 1080p-upplösningar och SVT-play tillgänglig närhelst.

Men jag stålsätter mig - av olika anledningar. En bra anledning är att jag inte skulle prioritera att se mer på TV. Det är helt enkelt inte tillräckligt intressant att följa andras liv - fiktiva eller riktiga - inte ens i makalös upplösning med surround-ljud. Mitt eget liv är mer intressant att delta i än att slösa bort min dyrbara tid med slätstruken underhållning.

En annan god anledning är kostnaden. Jag vill inte samla på mig fler kapitalvaror som kostar mig både pengar och tid. Det är inköpskostnaden först och främst. Sedan är det själva grottandet med makapärerna - de ska ställas in, uppgraderas och justeras. Jag är inte betalningsbenägen. Hellre semesterresor än prylar som blir dammiga.

Jag är ganska så oförstående för mycket, men jag betygssätter inte andras användande av sin tid. Men jag förstår ändå inte. Varför slösa bort flera timmar varje kväll med att titta på TV? Har man inte en enda liten idé vad man skulle kunna göra istället?

Vad sägs om att spela ett spel med barnen? Ta en skön kvällspromenad? Läsa en bok? Skriva ett CV eller måla en tavla? Planera en semester?

Visst, det finns mycket att lära från TV - inte minst från kunskapskanalen eller naturprogram. Det finns mycket bra TV-program. Men folk stirrar onekligen på Svenska Hollywoodfruar, Grey's Anatomy och Ullared. Är det mer spännande än ditt eget liv? Om så, då borde du ta tag i det, kanske?

Kommentarer

  1. Jag är i mycket (både i detta inlägg som i många av dina övriga) överens med dig, men alla inlägg, även de i huvudsak bra, mår ju bra av lite "kritisk granskning".
    Du nämner som alternativ till TV-tittande lite "populistiskt elitistiska" aktiviteter. Är inte läsandet av en bok i mångt och mycket samma typ av flykt från sin egen vardag som TV-tittande?
    För att orka vara kreativ/produktiva måste man ju dessutom ibland "vila hjärnan". I mitt fall får det gärna vara en film eller en sportsändning på TV.

    I övrigt så försöker även jag stålsätta mig mot köpbegäret. Särskilt eftersom jag vet att det ofta kan gå över efter ett tag, vilket jag tycker är ett "bevis" på att det inte var så jäkla nödvändigt.

    /Olof

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet. Jag blir själv väldigt förvånad över hur mycket tid folk lägger ner på att titta på underhållningsprogram som Lets Dance, Bingolotto och dylikt. Jag är själv fast i prylträsket men jag använder min tv till att kolla på filmer som har en mening. Jag älskar att gotta mig i allvarliga dramafilmer om människoöden som intresserar mig. Samma verklighetsflykt kanske men jag känner ändå att det ger mig nånting. Nån antennkabel har jag faktiskt inte ens inkopplad och jag älskar att ta promenader :)

    SvaraRadera
  3. Hej Olof! Populistiskt elitiska! Gillar formuleringen! :)

    Angående böcker vill jag svara nej på din fråga. En bok aktiverar fantasi på ett mycket bättre sätt än tv-tittande. Dessutom så kan man pausa, läsa om ett stycke som man inte riktigt förstod. Och läsa kan man göra överallt - i soffan, i trädgården, på bussen. Ljudböcker är också ett bra alternativ.

    Jag gillar också film. Men det är ganska vanligt att man sätter sig och zappar efter något - att sitta vid TV:n blir en 'inaktivitet' i sig - inget val att titta på något.

    Kanske om man efter att ha tittat på TV verkligen känner att det här gav mig något tillbaka? Hur ofta gör det?

    SvaraRadera
  4. TVn må inte vara bra - sant, men man måste hålla koll på världens nyheter, jag har en reuters news skrärm istället.
    Som nu till exempel: Island säger nej till Icesave: http://www.alexpersson.se/blogg/?p=216
    Vad säger du om det?

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet! Jag kan kan känna att jag ibland "degar" bort kvällarna i onödan - men inte framför teven.
    Ensamboende som jag är så är teven oftast på som ett sällskap, medan jag sitter vid datorn och jobbar på idéer jag har, vilket känns mer givande än hjärndöda underhållningsprogram.

    Men visst är det så att t ex en promenad lite oftare i stället för teven är bättre.

    SvaraRadera
  6. True, true.

    Läste en liknande tes förut; Om du hade investerat all din tid som du lägger på dataspel på en utbildning istället, hur hade det då sett ut nu?

    SvaraRadera
  7. Tiden är ju begränsad - tur man inte vet hur pass. Den borde kanske ses mer som en värdefull resurs?

    SvaraRadera
  8. Den här artikeln kändes aktuell:

    http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/kortare-liv-om-det-levs-framfor-tvn_4071825.svd

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg