Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Peek-a-bo


Tittut! Ditt hus är INTE en investering. Pilutta dig!

Så är det - ingen ny sanning men en som få begriper. Jag nästlade in mig i en diskussion kring detta på en fest för ett tag sedan, och insåg snart att det var en jag inte kunde vinna. Det här att ett hus eller en lägenhet räknas som en investering är så djupt rotat hos folk att det är som att påstå att jorden är platt - var tid har sina sanningar. Men det går väl att få människor att tänka efter? Dock kanske inte på ett partaj med promille i blodet.

Resonemanget gick som sådant att om man köper en dyr villa så blir den mer värd med tiden - vilket skapar en vinst. Och du kan då köpa en annan villa, troligen dyrare, och göra en finfin affär. Essensen är att köpa bostad är en säker 'investering' - även om belåningen är hög.

En enkel räkneövning dementerar detta. Tänk dig tre villor med prislappen 1,3 och 5 miljoner kronor. Tre olika familjer köper varsin och lånar hela beloppet på banken (en snäll bank). Familjerna bor i 5 år i sina villor och har 4% i boränta under tiden. Varje år så 'stiger' villorna i värde med 7%.

Sedan säljer familjerna sina hus. De gör 350 000, 1 050 000 respektive 1 750 000 kronor i vinst. Om vi drar av 22 % i försäljningsskatt och betalda räntor blir den slutliga vinsten 73 000, 219 000 respektive 365 000 kronor.

Familjen i det billigaste huset köper 'mellanhuset'. Men nu är prislappen 4 095 000. Sätter de in sin vinst slutar prislappen på 3 977 000. 'Mellanfamiljen' köper dyraste villan för 6 531 000 kronor efter sin insats. Familjen som bott i dyraste villan har fått nog och köper den billigaste för 985 000 kronor efter insats och är därmed vinnarna i gänget eftersom prislappen efter insats blir 15 000 kronor lägre än den ursprungliga miljonen.

Det var lite tråkigt att avfärdas som en negativ pajas när jag förordade en låg belåning och en hög amortering och himlande ögon när jag nämnde 5 % boränta framöver. Hånskratt när jag påpekade att bostaden inte är en investering om du belånar den hårt. Jag var en privatekonomisk tråkmåns. Det refererades till gamla tider då inflationen var hög och lånen urholkades av sig själva. Men jag gav upp - vem vill vara en stormkråka?

Kommentarer

  1. Jag gilar ditt sätt att ifrågasätta "inrotade sanningar" men måste tillstå att din första mening står i stor kontrast till verkligheten. Ett husköp kan ju i vissa fall ses som en investering men det är klart att i de flestas fall så är ett husköp lika riskfritt som en bil gällande förväntad vinst :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, bilar - prata inte om det. :D

    Visst finns det husköp som kan räknas till investeringarnas ljuva fruktkorg. Men oftast inte.

    SvaraRadera
  3. Du glömde ta med en viktig del i dina beräkningar som:

    - Renovering (kök, rum, badrum, uppvärmning)
    - Reparationer om något går sönder

    Har exakt samma uppfattning som du och har själv slutat med den typen av diskussioner då de inte leder någonstans. Den stora breda massan har stoppat ner sitt huvud likt en struts och tar gamla "halv-sanningar" som dagens största sanning.

    Ha det

    SvaraRadera
  4. Så rätt så - underhållet. Jag gjorde dock en enkel schablon. Det finns ju vissa skattetekniska finesser också.

    SvaraRadera
  5. Det verkar vara en höjdarfest du hamnade på! :) Hoppas resten av kvällen var trevligare!

    SvaraRadera
  6. "Om du vill bli bäst - träna inte på samma sätt som medelmåttorna" läste jag nånstans, tror det var en ekonomiblogg. Det gäller även att inte tänka på samma sätt som alla andra, eller i detta fallet att inte tänka överhuvudtaget och att inte bara köpa en hörsägen rakt av. Många börjar inte tänka och en del tänker inte färdigt, gillar att du ifrågasätter och tänker till!

    SvaraRadera
  7. Jodå, Ekonomikoll - jag lade ned diskussionen sedan blev det bättre. :)

    Tack Jonas! :)

    SvaraRadera
  8. Huset är nödvändigtvis inte en investering, men tomten eller bostadsrätten bör kallas investering. Ett badrum eller dyrt husbygge är dock inte självklart rätt. Inga investeringar är 100% säkra, men de som lånar ut pengar till investeringar brukar ranka bolån på tomt/bostadsrätt i populära områden rätt säkert.

    SvaraRadera
  9. Intressant diskussion. Jag har själv varit med om en ombildning från hyresrätt till bostadsrätt med en mycket god potentiell uppsida. Det kan räknas som ett av de mer "säkra" undantagen till positiv investering av boende.

    SvaraRadera
  10. Mr Revolution - ett av de få undantagen. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg