Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Penningkontakt


Dagens reflektion handlar om kontakten med pengarna. Ganska ofta så känner jag att jag inte träffar dem så ofta som jag borde. Jag vet ju att de finns där - på telefonavstånd eller via internet - men vi har glidit ifrån varandra alltmer, allt sedan barnsben.

När jag var liten så var ju pengarna närvarande. De fanns i den lilla plånboken med en Volvo Amazon på utsidan. De kom på min födelsedag och de fanns inpräntade i min bankbok. Pengarna var fysiska och jag kunde krama och älska dem.

Men ju äldre jag blev desto mer frånvarande blev dom. De första löningarna var bara siffror på ett papper. Pengarna fanns visserligen där i bakgrunden, tillgängliga när jag efterfrågade dem, men vi pratade allt mindre med varandra om deras värde - hur de uppstod och hur de användes.

Idag träffar jag dem väldigt sällan. De finns där, bakom ett plastkort, en internetsida och ett kontobesked. De få gånger vi ses är vid ett kontantuttag för att betala månadspeng till barnen eller när det inte går att betala med kort. Och ju mer sällan vi ses desto svårare är det att uppskatta dem. Se deras värde. Tolka deras signaler. Det är besvärligt att inte kräva mer av dem än vad de är villiga att bidraga med. När deras engagemang tar slut så får jag ingen hjälp mera - den månaden, åtminstone.

Så ibland önskar jag att vi träffades mera, jag och pengarna. Så vi kunde prata mer om vikten av en budget och att mera vara goda vänner än en belastning för varandra. Att komma överens med pengarna är en fördel även om man inte umgås så som förr?

Som denna måndag. Tänk om det var lite som förr? Jag stiger upp och åker till jobbet. Och jobbar hela dagen. På vägen hem får jag min dagslön i luckan vid utgången. I sedlar och mynt. Sedan åker jag först till bensinmacken och tankar bilen och betalar det mesta av löningen för det. Jag har några skrynkliga sedlar kvar och åker till affären. Jag räknar efter och pengarna som är kvar räcker till två liter mjölk, en limpa och ett paket köttfärs. Sedan är jag pank.

Positivt? Ja - på ett sätt så är det. I exemplet ovan finns kontakten med pengarna jag tjänat. Jag tvingas räkna efter vad jag har och vad det räcker till. I normalfallet, åtminstone för många svenskar, så inhandlas både bensin och mat på ett kort utan en tanke på kopplingen till intjänade pengar. Detta innebär att en måndag som idag kan sluta på ett rejält minus. Negativt? Jovisst - det är ett gammaldags resonemang och omodernt. Och kostnaderna jämnas ut under månaden. Samtidigt så är vi många som undrar vid varje månadsslut - var tog alla pengarna vägen?

Kommentarer

  1. Bra skrivet!

    Det är lurigt det där med i vilken form man har sina pengar. Kontanter å ena sidan är riskfyllt om man t ex skulle bli rånad, å andra sidan har man bättre uppfattning om deras värde.

    Digitala pengar på kort eller konto ger flexibilitet, men gör att man kanske förlorar uppfattningen om hur mycket man faktiskt har.

    Var och en får sträva efter en balans helt enkelt :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg