Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Skatta oss lyckliga?


Gott Nytt År, Sverige! Och ett stort grattis till ledartröjan i marginalskatt som vi återtog ifrån Danmark.

Marginalskatten är den högsta inkomstskatt du kan få betala på din arbetsinkomst, det vill säga kommunalskatt, landstingsskatt och statlig inkomstskatt tillsammans. Danmark sänkte vid årsskiftet sin skatt till 55.4 %. Därmed blir vår 56.7 % världsledande.

Men det gör ju inget - eftersom vi har världens bästa skola, äldrevård, polisväsende, sjukvård och så vidare. Eller?

Du kan läsa Skattebetalarnas rapport om du vill veta mera.

Men även om du snällt betalar din skatt så kan kronofogden knacka på dörren. 64 miljarder i fodringar ligger det på det svenska folket denna bistra vinterdag.

Störst ökning av antalet personer med skulder sker bland dem som har eller haft en relativt hög inkomst. Vadan detta? Jo, människor ändrar på sitt konsumtionsmönster när de tjänar mera - dyrare boende, större krediter och finare bil. En anpassning till a-kassa är alltid svårare för en höginkomsttagare än en låginkomsttagare.

De som trots allt har jobbet kvar fortsätter att öka sin belåning. Men vem sitter säkert?

Att köpa ett boende där familjen Penning inte klarar sig på en löning och en a-kassa kan aldrig ingå i kalkylen. Det måste finnas en marginal. Det värsta som kan ske är att tvingas sälja sin bostad under ogynsamma förhållanden. Jag lär kåsera mer om detta under den närmsta framtiden.

Kommentarer

Populära inlägg