Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Sverige, Sverige, fosterland


BNP - bruttonationalprodukt. Vårt kära Svealand hänger inte med, trots en borgerlig regering. Nu senast så är det vår granne Norge som skadeglatt konstaterar att de kommer att klå oss framöver. Trots att de är hälften så många som vi.

Norrmännen jobbar lite men är oerhört effektiva - även om vi räknar bort deras 'svintur' med oljefyndigheter. Sverige har rasat i välståndsligan från en 4:e plats i världen till en 12:e plats (2008 års siffror). Vi har inte repat oss ifrån krisen i början av 1990-talet. De svenska företagen har fått allt mindre betalt för sina produkter det senaste decenniet. Vad beror detta på?

Indien beklagar sig nu över att de börjar få slut på ingenjörer och programmerare eftersom utländska företag investerar oerhört. I Brasilien infördes en investeringsskatt för att dämpa de ivriga internationella investerarna.

I år är det valår. I Sverige fortsätter vi att prata om oss svenskar som om vi är en ekonomisk stormakt som har råd med både det ena och det andra. Vi har råd med en generös välfärd och det finns pengar till hög a-kassa, förtidspensioner och människor i marknadsåtgärder. För mig så är det här bara valfläsk och pyttipanna. Jag fasar för en ny mandatperiod med socialdemokrater, miljöpartister och ex-kommunister i regeringsställning - dessutom med ett försvagat (s) som troligen måste ge Lars Ohly:s falang en eller flera ministerposter.

Vi hänger inte med, åtminstone inte tillräckligt väl. Sveriges BNP har utvecklats stadigt sämre sedan 1970-talet än nästan alla EU-länder. Vi ska inte gå runt och tro att vi tillhör den ekonomiska eliten - det har socialdemokratin stadigt raserat under år av devalveringar och misskötta statsfinanser.

Vad är det för fel på oss egentligen? Varför kan finnarna och norrmännen? Jag är säker på att det handlar om en skev självbild och en överlägsen attityd. Men det duger inte om man vill ha mat på bordet, bo drägligt och klä sin familj. Vi kommer garanterat att ha en urholkning av 'folkhemmets' trygga famn oavsett vem som regerar framöver. Var och en måste se om sitt eget hus och ta hand om de sina -  på ett sätt som ingen av generationerna från 50-talet och framåt vet något om. Solidaritet non grata. Förfasas över det, det kan vi göra. Fördöma och svära åt det med. Men var och ens privatekonomi kommer att bli än mer privat.

Det är dax att kavla upp ärmarna, jobba för sin egen framtid, skaffa sig den privatekonomi som krävs för att klara vad som helst och hoppas på att folk har begripit att samhället inte kan försörja alla som inte vill jobba. För det finns sådana landsmän, många sådana svenskar som formats av trygghetssystemens generösitet.

Och funkar inte det, så kanske Norge vill ta emot oss som sätter en heder i att vara självförsörjande?

Kommentarer

  1. Jag håller med dig om en del du skriver, speciellt om att var och en får se om sitt eget hus mer i framtiden.

    Många i min ålder (20-30) har en grundtrygghet och tror att samhället alltid kommer ta hand om dem om något händer. Det tror jag mindre och mindre på, utan snarare att om jag vill ha det bra när jag är 50 så får jag jobba för det nu i stället.

    Egoistiskt möjligen, men å andra sidan vill jag inte vara beroende av andra för att klara mig, utan skapa min egen trygghet.

    SvaraRadera
  2. Bra, Herr K. Du har fatta galoppen! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg