Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Att bli bättre är hälsosamt

George Clasons bok 'Den rikaste mannen i Babylon' är en fascinerande skrift. Hur blir man välbärgad? 'The seven cures for a lean purse' är verktyget! Och vissa av de här hälsokurerna är lättare att genomföra än andra.

Den första kuren, exempelvis. Spara tio procent av allt du tjänar. Punkt. Går ej att missförstå, eller hur? Den andra kuren - att anpassa sina kostnader så att de där tio procenten verkligen går att spara. Också lätt att förstå. Kur tre - sätt pengarna i arbete - är enkelt. Kur fyra - att investera med riskminimering - kan jag ta till mig. Kur fem - äg din bostad och kur sex - säkra en framtida inkomst fungerar.

Men den sista kuren, den som jag inte tagit till mig och inte lagt upp någon god plan för - den har nu fått nytt fokus. Den är att öka sin förmåga att tjäna mer.

Oavsett vad du jobbar med - om du är undersköterska eller daytrader - så finns det alltid utrymme för att öka sin förmåga att tjäna mer pengar. Det kan handla om att lära sig mer i sitt arbete, hjälpa sina kollegor på ett bättre sätt eller att helt enkelt byta jobb. Där det finns en öppning eller ett incitament för ett lönelyft - där ska du starta din utgrävning.

Ibland har man nått vägs ände på ett jobb. Du har insett att det inte finns några framkomliga vägar för att tjäna mer pengar. Då bör man skaffa sig en plan för att skaffa sig ett annat jobb. Den kan omfatta allt från att du skaffar en annan utbildning till att du skriver ett bra CV och gör dig tillgänglig via jobbsiter.

Men i många fall så handlar det om att du gör ett så pass bra jobb att du anses så värdefull på ditt jobb att du därmed sitter med goda kort inför löneförhandlingen. Och när inte det hjälper dig - öppna nya dörrar i yrkeslivet.

Det låter kanske konstigt det här för er som jobbar häcken av er för att tjäna mycket pengar. Men att göra en karriär anser jag handlar mycket mindre om att arbeta mycket och hårt än att jobba effektivt och smart. Det gäller att lära sig vad det är i sina arbetsuppgifter som gör en skillnad - att fråga sig hur och varför en arbetsuppgift gagnar dig själv i det långa loppet. Det är du som ska prioritera i ditt jobb - inte en kollega och inte ens en chef. Däremot kan det ju gagna dig långsiktigt att hjälpa en kollega eller att göra så som chefen säger! Fast mycket få uppgifter är av den karaktären, vill jag hävda.

Det gäller också att lära sig att 'bra nog' är bra nog. 'Perfekt' är ett ord du ska glömma bort. Att göra något bra nog är också en bedömningsfråga men en analys som du måste ta dig tid att göra.

Min karta för ett ekonomiskt oberoende innehåller en stig som heter 'öka min förmåga att tjäna mer'. Här finns inbakat aktiviteter från lönesamtal till att söka nytt jobb. Mycket handlar om att låsa upp och öppna dörrar i en mängd riktningar - sedan kan de stå på glänt. Värre är att inte ha några utvägar alls förberedda.

Inse att du kan mycket mer än vad du spontant tror, att du är bättre än vad du har betalt för och att din förtjänster borde uppskattas mer. Så nu är det dags att sträva högre!

Kommentarer

Populära inlägg