Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Tålamod är också mod

Inte ska jag klaga när mina portföljer sammantaget har klivit upp på ett nytt all-time-high! Sedan att inte alla aktier har gått på rätt håll hittills får väl vara i sin ordning - alla spelare i laget har inte hittat sin form ännu, kanske?

Jag har noterat att då jag försökt mig på att stuva om i portföljerna har det visat sig inte vara det bästa för värdeutvecklingen. De aktier som jag till största del anskaffat har jag köpt utifrån ett antal parametrar, varav en särdeles viktig är att inte sälja dem - de är långsiktiga innehav. Men det måste finnas något i den mänskliga själen eller karaktären som gör att jag vill ha mer och dessutom snabbare. Och så sneglar jag åt andra som lyckas bättre och kopierar rätt av.

Så jag vill varmt rekommendera följande inlägg, mycket beroende på att jag inte vill se investeringar som ett spel. Jag vill och bör handla med aktier utifrån fundamental analys och inget annat - jag har helt enkelt inte rätt på fötterna att göra något annorlunda. Jag bör egentligen inte gå in varje dag, som nu, och titta på hur det går. Men nyfikenheten är stor.

Som idag, denna torsdag i mars månad, då indikatorerna säger att börsen kommer att öppna nedåt. Hur många sitter då inte och väntar att trycka på säljknappen så fort som möjligt efter börsens öppnande? Och så har vi en lavin eller lämmeleffekt - ju nervösare marknad desto större självsvängningar.

Kanske någon av er har följt såpan 'Ullared' på TV där ett, i mina ögon, ganska hånfullt porträtt görs av Morgan Karlsson som arbetar på lagret. Men kanske folk sätter kaffet i vrångstrupen när de hör att Morgan är miljonär - tack vare ett långsiktigt, tålmodigt sparande. Och en påtaglig skillnad från de flesta av oss som sparar i aktier och fonder är att Morgan går till sitt lokala bankkontor, där han ber sin bankkontakt att göra affären åt honom. Inga snabba köp eller sälj där inte.

Vad jag säger är inte att Morgan är en fantastisk analytiker. Däremot så har han tålamod, han sätter mål där han anser att han tjänat nog och väljer att sälja samt att han med vanligt förnuft tittar efter när något kan anses vara övervärderat. Allt detta kan du och jag också göra, det är otroligt enkelt egentligen.

Det finns ett ordspråk från Nigeria som lyder: Den som äger tålamod äger allt. Fundera lite på det och skaffa dig det. Då kanske du äger allt, till sist.

Kommentarer

  1. Hej,
    Ja, tålamod är något som kan löna sig. Sett över tiden är det mina långsiktiga investeringar som gett mest. Men det är ju inte alltid så lätt att vara tålmodig.

    SvaraRadera
  2. Hej Finansmamman. Kanske vi skulle börja göra aktieaffärerna utan dator? :D

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg