Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Uppskattning och underskattning

Oj då! Kroppen var inte riktigt med på att klockan var framvriden. Så när det var dags att stiga upp i morse så protesterade den vilt och vägrade att lämna den sköna sängvärmen. Till slut så gick det dock att övertala den.

Terminator 2 finns det en film som heter och kanske den har varit inspiration till skatteverkets T2-blankett? Blanketten som handlar om inkomst av hobbyverksamhet. Jag, så som duktig skattebetalare, ska nu försöka att deklarera min inkomst ifrån Adsense. Personligen tycker jag att det här är överdrivet besvärligt.

Jag tjänar inte många kronor på Adsense-reklamen. Och jag använder en dator för att skriva. Och enligt skatteverket så får jag dra av för 'förslitning' med tio till tjugo procent per år. Så då blir det snarare dyrare för mig att bedriva hobbyn än vad jag tjänar på den. Ska jag då med gott samvete strunta i att ta upp den här inkomsten eller inte? Hur gör du som har dylik reklam?

Och så har vi en ny vecka och ny börsuppgång? Vad är det som driver den just nu? Rapportsäsongen är mer eller mindre över och konjunkturproblemen finns kvar i världen.

Det finns spådomar om ett börsrally. Vissa kallar det ett 'bear market rally' - per definition en tillfällig uppgång i en nedgående marknad. Inom några månader så kan en kurskorrigering med vinsthemtagningar komma som sänker börsen med mer än tjugo procent. Idag spås den svenska börsen gå svagt uppåt, åtminstone tills statistik över den svenska detaljhandeln presenteras klockan 9.30.

I takt med att börsen har stigit det senaste året med fantastiska uppgångar tycks jag se och höra allt fler som satsar sina besparingar på aktier och fonder. Vissa har kommit in sent - en fenomen bland småsparare - och vissa av dessa är aggressiva i sitt sparande för att ta igen 'förlorad mark'. Jag tror att detta är vanskligt.

Belåning av portföljer blir vanligare. Människor upptäcker börshandlade fonder med hävstång - exempelvis Xact Bull och Bear - som kan ge väldigt god avkastning, men också en snabb urholkning av slantarna med lite otur.

I vissa hänseenden så går mönstret igen bland vanligt folk ifrån förr. Människor har sett att det går att tjäna pengar på aktier igen. Gamla förluster och erfarenheter tenderar att glömmas bort. Är man medveten om vad man satsar sina pengar? Utan att verka förmäten så har faktiskt inte jag glömt. Under en period så var värdet av mina satsningar på börsen under 70 % av insatt kapital, vilket jag inte var ensam om. Vissa gav upp och tog ut sina pengar, men jag höll envist kvar vid att 'aktier är långsiktiga'. Och det är här grundproblemet ligger - otålighet.

Människor har ofta bråttom och fel timing när det gäller fonder och aktier. In med pengar efter 50 % uppgång. Köp fonder som gått bra i ett halvt år. Ta ut pengarna när hälften försvunnit. Köp det som alla pratar om. För att alla vill tjäna pengar - mycket pengar och det snabbt och med en gång!

Stockholmsbörsen har gått upp över 9 % i år. På ett år över 60 %. Helt fantastisk - frågan är bara hur det kan hålla i sig? Jag tror att det finns en stor nervositet och risk för överreaktioner framöver.

Hur ser din egen portfölj ut för tillfället då, Per - din surgubbe? Jo, ungefär så här:

15% Öresund
10% Lammhults Design
8% Formpipe
7% Riskkapital
6% Oriflame
6% Loomis
6% Orc Software
5% Berkshire Hathaway
4% Stockpicker Norden Aktiv
4% Beijer Alma
4% Stockpicker J.F. Commodity Energy Fund
4% Boliden
3% Skagen kontiki
3% Kontantsaldo
3% Björn Borg
2% Duni
2% Aker
2% Fortum
2% FIM Ukraine
1% Elekta
1% HomeMaid
1% Orkla

Vissa ligger på minus - sämst har HomeMaid gått med 18 % minus. Bäst är Skagen Kontiki med 20 % plus, bland aktierna Orc Software med 14 %. Den här portföljen ligger sedan köp på 2 % plus.

Kommentarer

  1. Jag tror att surgubben har rätt. Just nu samlar jag likviditet för att kraftfullt kunna satsa i en framtida rekyl.

    SvaraRadera
  2. Hmm... nyfiken... Hur kan Norden Stockpicker Aktiv utgöra 4% av titt aktiekapital? Är inte minsta investering 50 000 kr?
    //A

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag har köpt via Avanza, där där gick det fint med mindre belopp. :)

    SvaraRadera
  4. Trevlig blandning måste jag säga.

    SvaraRadera
  5. Ja, det är som en gottepåse. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg