Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Excel och nyckeln till miljonerna


Här ger jag er nyckeln till miljonerna! Excelarket som gör dig till miljonär flera gånger om - fortare än vad du kan ana. Visst är det fantastiskt? Det är bara att ladda ned filen, mata in dina ingångsvärden och sedan luta dig tillbaka och se den förmögna framtiden an.

Det är är inget skämt alls utan sanningen helt osminkad. Ladda ned filen bara och läs mer om hur du gör här nedan. Nyckeln till miljonerna finns i tre format:

 1. Excel 2007
 2. Excel 97-2003
 3. ODS-format
Ladda ned den fil som fungerar bäst för dig - de har samma funktionalitet.

Min idé utgår ifrån att resan till förmögenheten började i januari 2010. Du fyller i din ålder, ditt startbelopp som ska vara mer än noll, månadssparbelopp och en förväntat årlig ränteavkastning. Sen är du färdig!

Kolumnerna ifrån vänster är:

 • din ålder
 • aktuell månad
 • en månadsräknare
 • sparbeloppet - i denna kolumn skriver du efter månadsavslut in det faktiska beloppet du sparade.
 • ackumulerat sparbelopp
 • aktuellt värde av ditt sparande - i denna kolumn skriver du efter månadsavslut in faktiskt värde.
Jag har lagt in exempelvärden för jan-mar i fetstil.

Resterande kolumner ska du bara betrakta och förundras över. De första tre är:

 • Ackumulerad förändring i reda pengar
 • Ackumulerad procentuell avkastning sedan start
 • Aktuell avkastning per år i procent
Därefter följer 10 kolumner med värden. Den första baseras på ditt val av procentuell avkastning per år, de resterande är uppräknade med 5 % allt efter. Det finns lite färgkoder i dessa kolumner för att visa var du passerar 1, 2 respektive 3 miljoner. Det finns också en röd färgkod som visar var du ligger i förhållande till en viss procentuell avkastning - exempelvis sparar du mindre en månad men avkastningen är högre än förväntad.

Några exempel:
Du är tjugofem år gammal, har tjugofem tusen kronor sparat och avser att spara 3000 kronor per månad till minst 15 % årlig avkastning. Då har du enligt arket din första miljon vid 35 års ålder.

Du är 43 år, har trehundra loppor på banken, sparar 5000 kronor per månad till minst 10 % avkastning. Arket ger dig en miljon vid 48 år, två miljoner vid 53. Presterar du 15 % per år är det istället 3 miljoner vid 53.

Lek runt och testa hur du når miljonerna! Motivation!

Kommentarer

 1. Tackar Riktigt roligt att kunna följa sitt eget sparande och samtidigt kunna jämföra sig mot dom mål man har

  SvaraRadera
 2. Ah, det behövdes! En liten pick-me up så här under påsken! Finna fokus igen, tack!

  SvaraRadera
 3. Tack själva! Hoppas ni finner lite inspiration! :)

  SvaraRadera
 4. Hej!
  När blir familjen Penning själv miljonärer??

  /KM

  SvaraRadera
 5. It depends, som man säger. :)
  Ett sparande på 4400 kronor i månaden konstant framöver ger oss 1 miljon vid 47 års ålder, 2 miljoner vid 50 och den 3:e vid 52. :)

  SvaraRadera
 6. Väldigt bra! Tack! Mer sådant.

  SvaraRadera
 7. Tjena! Investerar du i aktier och fonder för att få 10-15% avkastning per år? Annars är ju den siffran ganska hög.

  (Jag vet, frågan kommer en aning lång tid efter att du publicerat inlägget :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Edvin, det är riktigt - aktier och fonder. :)

   Radera
 8. Tack för ett bra verktyg, dock har du räknat fel! Från F11 och nedåt i kolumnen har du inte med räntans effekt på värdeförändringen utan enbart det belopp som sparas per månad. För att det ska bli rätt måste cellerna från F11 och nedåt använda samma formel som tidigare, d.v.s. "=JX" där X är radens nr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Daniel! Ni som laddar ned - obeservera detta!

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg