Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Jag ser rika människor

Jag ser dem överallt - de som tjänar betydligt bättre än jag. Och det känns ibland lite besvärande - ungefär som att jag har missat tåget. Att inte jag låtit karriären stå i centrum och att jag inte lagt ned mer energi i att klättra, bli chef och erbjudas fet lön och tjänstebil.

Jag kan också av någon anledning nedvärdera mig själv, känna att jag är mindre värd och att jag har lyckats sämre. Det är ofta ett centralt samtalsämne att tala om jobb och karriär - och då helst en framgångsrik sådan. För vem vill inte vara välbeställd?

Jag ser å andra sidan också människor som jobbar på tok för mycket, som har skiljt sig då förhållandet sattes i andra rummet och som knappt hinner träffas och umgås med sina barn. Jag ser också människor som inte trivs på sina jobb men som uppnått en nivå på inkomst att de inte törs kliva av.

Det är inte så att jag sätter några likhetstecken mellan karriär och vantrivsel - däremot så ser jag att de relativt ofta finns med tillsammans. För är det så att vi lätt kan se var skiljelinjen mellan när ett jobb är en rolig och utmanande upplevelse till att det förändras till ett karriärsteg eller en lönenivå?

Går det att bli rik utan att göra en yrkeskarriär? Vad tror ni? Går det att bli rik även om du prioriterar en trevlig dag med familjen, att blicka ut över en vacker solnedgång och förlora dig i din hobby - istället för att jobba över?

Jag ser rika människor som har nya, fina bilar och åker på dyra semestrar. Jag vet egentligen inte vad de tjänar, men de ter sig framgångsrika. Och de tjänar säkert mer än jag. Men bygger de upp ett sparande eller konsumerar de allt? Jag skulle gärna vilja veta - men helst slippa fråga.

Kommentarer

  1. Har tänk likdant många gånger. De du ser med dyra bilar och dyra semestrar tjänar ofta ok men lever ändå över sina tillgångar och har stora lån. Sitter utan buffert och ligger illa till det när räntan stiger.

    Det är en sak att se rik ut och en annan att vara det. Att kunna spendera tid med familjen och ändå ha pengar så att man klarar sig är att vara rik. Många kan inte sluta och vad är det för nytta att dö med 100 miljoner på kontot om du har offrat massa tid som du kunde spenderat med dina barn?

    SvaraRadera
  2. En annan fråga är väl också vem som egentligen är rik... Den som har en flott bil eller den som prioriterar tid med sin familj? Jag tror på det senare...

    SvaraRadera
  3. Rikedom eller net-worth, kan men behöver inte ha koppling till ens inkomst. Det är dock lättare att åsidosätta ett större kapital om man har bättre inkomst. Det är dock även lättare att skuldsätta sig högre och hamna i en knepig situation om man råkar mista jobbet och penningströmmen.

    Sverige är dock ett utav de länder i Europa där skillnaderna mellan nettolönerna mellan hög- respektiva medelinkomsttagare är lägst.

    Ser jag till min omgivning respektive mig själv, så säger konsumtionsvanorna tvärtom. Väldigt få av de som konsumerar mycket är välbeställda. De av mina bekanta som har ett bra net-worh är inte dem med bäst löner - utan dem som prioriterar en ekonomisk trygghet framför till exempel en ny bil.

    Så i praktiken handlar det mer om att ha låga utgifter och vad man prioriterar. Blir du lyckligare av att ha en ny bil eller att ha en ekonomisk trygghet? I alla fall innan man byggt upp en förmögenhet som tillåter en att ha bägge.

    I slutändan är det oftast inte din inkomst utan du själv som bestämmer om din ekonomiska situation. Beakta också att Sverige även är ett av de länder där stora förmögenheter är väldigt sällsynt. Så nej, de flesta du ser lever upp sina pengar eller lever på lånade pengar. Några få har antingen prioriterat ekonomi i unga år, drivit företag eller ärvt sin förmögenhet.

    SvaraRadera
  4. Johan, handlar det inte om behovet av att visa en status?

    Anki, en nog så viktig aspekt.

    Rob, just skuldsättningsgraden är högintressant, jag skulle vilja läsa mer statistik om detta.

    SvaraRadera
  5. Ser Warren Buffet rik ut? Bor i ett hus han köpte för 30-40 år sedan, kör halvrisig bil och klär sig - ja inte så elegant.

    "tomma tunnor bullrar högst"

    SvaraRadera
  6. Personligen skiter jag fullständigt i att ha status och "se rik ut". Även om jag höjer mer på ögonbrynen över en flott bil än en risig gammal Volvo så tänker jag inombords: "undrar hur stora lån den snubben har på bilen?".

    Hellre se vardaglig ut och leva ett relativt gott liv än att leva upp till en statusnivå men utan ekonomisk trygghet. Och som ovanstående skrivit - vilken glädje ger pengar om man inte har tid att njuta av dem med sina närmaste?

    SvaraRadera
  7. Klart att det går att bli rik utan en yrkeskarriär. Finns många exempel redan.

    Där emot så är ju rikedom för mig inte att vara den som gör mest. Rikedom är att göra vad man själv anser passar en och ha den friheten eftersom man tjänar tillräckligt från investeringar för att täcka upp för åtminstone sina passiva utgifter. Detta betyder att man inte direkt behöver vara miljonär nettovärdesmässigt.

    Så vad jag menar är (min definition av rik): har du passiva utgifter på 5000 kr i månaden och du har passiva intäkter (efter skatt) på 5000 kr så är du enligt mig rikare än personen med en miljard i nettovärde och som måste slita aktivt för att klara sina passiva utgifter.

    Tjänar du då mer än 5000 kr i passiva intäkter i förhållande till 5000 kr i passiva utgifter så är du rik och har firheten att "leka" också.

    SvaraRadera
  8. Herr K - försöker också tänka i dina banor, även om det är svårt. :)

    Matte, så är det nog. Tiden måste värderas också. :)

    SvaraRadera
  9. Jag tror att ju högre lön och ställning man har, desto mindre risk att man blir arbetslös och desto mindre incitament att spara. Dessvärre blir ju fallet så mycket högre om man nu skulle förlora jobbet.
    Att som normalinkomsttagare gneta och spara varenda krona för att "bli rik när jag är 65" är inget för mig.
    Mitt motto är "Offra inte denna dag för morgondagen och offra inte morgondagen för denna dag". Detta innebär för min del att minimera onödiga fasta kostnader och lägga hälften av överskottet på kortsiktigt sparande (Semester, renoveringar osv) och hälften på långsiktigt.
    Fördelen är att eventuella löneökningar kommer oss tillgodo både kortsiktigt och långsiktigt.
    Jag tror inte att vi skulle verka så mycket rikare om vi blåste allt vi lägger på långsiktigt sparande. (Däremot vet jag av erfarenhet att vi skulle känna oss bra mycket fattigare)
    Varken jag eller min fru har särskilt höga löner och ingen av oss har någon yrkeskarriär.
    Bli rik? Nja, vi kommer förmodligen alltid att vara löneslavar, men förhoppningsvis har vi sparat ett par miljoner vid pension och ändå kunnat göra av med lika mycket under resan dit.

    Nu några ord om "fina bilar": Det är fullt möjligt att lägga 2000:-/månad i värdeminskning/sparande på en bil och börja med en 10 år gammal Skoda Felicia för att efter 10 år och två bilbyten köra omkring i en 3 år gammal Lexus. Nu kan man tycka att 2000:-/månad är mycket pengar, men samtidigt är den summan inget som gör att man med nödvändighet måste vara skuldsatt upp över öronen. Vidare kan man tycka att en 3 år gammal Lexus för 195000:- inte är något märkvärdigt, men nog smäller den högre än en 12-årig V70?

    SvaraRadera
  10. För mig är rikedom att få rå om min egen tid!

    /KM

    SvaraRadera
  11. Jag vill ha en bra karriär i kombination med möjlighet till att vara ledig när jag vill, en del passiva inkomster och buffertsparande. Dyra bilar, stort hus, märkeskläder, överdrivna renoveringar, överdriven konsumtion - är inte ett mått på rikedom för mig. Jag prioriterar semester, resor, upplevelser för mig och familjen, investering i sig själv (hälsa, träning och skönhet), investeringar i tillgångar, möjlighet till att förverkliga affärsidéer.
    Att vara rik är ju olika för olika människor.
    Många "skuld-rika" med fina bilar, stora hus, exotiska resor har en oerhört ångest. Då 99 % har begränsat med pengar måste man prioritera och förorsaka något.
    Därför är det viktigt att bestämma sina egna värderingar och mål och hålla fast vid de.
    LR

    SvaraRadera
  12. Tanken med att försöka bli ekonomiskt fri är väl just för att få den ultimata friheten, den frihet där man styr helt och hållet över sin tid själv.

    Även de som har mycket pengar, kommer aldrig sluta jobba. De personerna skulle bli uttråkade inom ett par veckor om de skulle "gå hemma och dega".

    De jag känner med "net-worh" > 100MSEK har bra balans mellan "jobb" och fritid. När de jobbar, jobbar de. När de är lediga, är de lediga.

    Håller med "herr K". Hellre se "normal ut" och ha en bra ekonomisk trygghet.

    Det som gäller är:

    passiva inkomster - (aktiva utgifter + passiva utgifter) > 0

    När man vet ekvationen så är det bara att köra en "reverse engineering" på vad den livsstil man skulle vilja leva kostar varje månad

    Har ni sett "Core Influence" och "Core Influence II"? Hämta Core Influence om du inte sett den, referera 3 st och du får Core Influence 2

    SvaraRadera
  13. Nu försvann en lååång kommentar.

    Frågan bör vara: "Ska jag jämföra mig med vad andra har" eller "ska man se till vad man har idag, vart man är och vad man vill ha i framtiden och vart man är på väg?"

    Det senare tycker jag. Personligen skiter jag i om någon åker BMW M5 på lånade pengar, enligt mig mer osexigt än den som köpt sin Volvo V70 kontant.

    det enda som gäller är:

    passiva inkomster - (aktiva utgifter + passiva utgifter) > 0

    DÅ är man rik, enligt mig.

    Nu när man vet formeln för "rikedom" kan man lätt köra en reverse engineering på vad den livsstil man vill ha kostar.

    För den intresserade rekommenderar jag att lyssna på hela Core Influence med Frank Kern, rekommendera CI till 3 st och få Core Influence II (den är helt ok). Du hittar CI här > http://301.se/core-influence/

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg