Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Bli miljonär automatiskt

Nu så har jag sparat pengar åt dig! Jag har nämligen läst boken 'The automatic millionaire' av David Bach och det var en tunn, blaskig, eländig historia. Intressant är att det uppenbarligen är möjligt att sälja sådan här litteratur och tjäna pengar på det? De böcker jag listar till höger är mycket mer värde för inköpskostnaden - om du är lässugen idag.

Så, fanns det inget av värde i den här boken? Nej, faktiskt inte. Allt David Bach skriver om är stöldgods från annan litteratur, exempelvis den underbara 'The richest man in Babylon'. Grundtanken - att alltid betala dig själv först - genomsyrar den torftiga texten rakt igenom. Författaren tycker att åtminstone en timme av dagens slit borde gå i egen kassa. Att bygga upp en 'akutkassa' skrivs det också mycket om i boken, vilket inte heller det borde få någon att lyfta på ögonbrynen.

Du ska köpa din bostad - inte hyra den, allt enligt författaren. Det håller jag med om - att köpa en bostad och att amortera bort skulden är jättebra. Argumentet att bostäder alltid stiger i värde och pris gör mig däremot tvärförbannad. Det är inte seriöst och inte sjysst att så ogenerat leverera en 'sanning' som vi vet inte är korrekt, eller åtminstone borde veta. Trenden för bostadspriser är nedåt, det är min fasta övertygelse. Har du inte läst 'Megabubblan Röda Stugan' så rekommenderas den - inte att den i sig är en sanning utan att den faktiskt ger ett nyktrare perspektiv på det här med 'ständigt stigande värden'.

Så även om det inte är David Bach:s egna uppenbarelser så tar jag mig friheten att här kort redogöra för det som   var det värdefullaste av 'stöldgodset':

  • Betala dig själv först - gärna 10 procent eller mer.
  • Se till att det sker automatiskt - så du inte frestas att göra något annat med pengarna.
  • Skaffa en 'regnig dag'-kassa - en buffert, alltså. 3 månaders kostnader eller mer.
  • Köp och amortera en bostad. Se till att bli skuldfri.
Dessa tips gör dig till en automatisk miljonär med tiden. Det kan jag hålla med om.

Kommentarer

  1. Ja, det låter ju inte direkt som revolutionerande miljonärstips precis, har läst det förr. Skadar dock inte att fler titlar finns på marknaden - så länge de inte förespråkar tveksamma "sanningar".

    SvaraRadera
  2. Per,

    jag har läst din trevliga blogg nu under mer än ett år. Det är en sak jag undrar över: Det verkar som du publicerar dina alster på arbetstid, för det mesta på förmiddagen. Stämmer det? Har du en överenskommelse med din arbetsgivare eller hur fungerar det?

    SvaraRadera
  3. Hej Guran - det beror på att jag lurar er läsare. :D

    De flesta av mina inlägg skrivs på helgen eller under kvällen. Sedan schemalägger jag dem. Ibland har jag inspiration att skriva mer - ibland inte alls. Men för att hålla sidan mer levande sprider jag ut texterna.

    SvaraRadera
  4. Herr K - får inte du intrycket av att det är många som vill ha av 'Bli miljonär'-kakan?

    SvaraRadera
  5. Min farbror har alltid sagt till mig att spara 15 % av min inkomst. Tror jag ska skriva en bok om det.

    SvaraRadera
  6. Per: Jo, verkligen. Det kommer ju alltid finnas de som apar efter de verkliga "innovatörerna", och har de tjänat pengar på en bra bok kan man säkert göra sig en hacka på ett halvdant dito...

    Lite synd om nyblivna ekonomiintresserade läsare missar de riktiga guldkornen. Bra att du säger vad du tycker här i bloggen :)

    SvaraRadera
  7. Det funkar bra. Men jag kör på högre procent för det tar för lång tid annars. Men 10% kan vara mycket beroende på hur mycket man tjänar med. Men det som krävs är tålamod. Jag är snart halvvägs och det inträffar inom 2 månader. Ska bli skönt att inneha 500k snart.

    /Pengar och Cash

    SvaraRadera
  8. Inressant blogg, speciellt för oss shoppingtokiga! Har dock försökat att dämpa ner det hysteriska handlandet för att ha mer i kassan ...Fortsätt ge råd, det är bra och behövs..

    SvaraRadera
  9. Tack alla för era kommentarer och glada tillrop! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg