Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

En giftig mix

Att bostadspriserna känns höga håller nog många med mig om. Och dagens låga bolåneräntor är snart ett minne blott.

Enligt Bostadskreditnämnden så skulle det vara fördelaktigt att kunna binda sina räntor på längre sikt än idag, så som exempelvis i Danmark där 30 års bindningstid är tillgänglig - och ungefär hälften av lånen binds på denna tid. För i vårt land kommer det finnas allt fler som inte kommer att ha råd att bo kvar framöver.

Ett normaltillstånd på en boränta kan anses vara ungefär 5 procent. Det finns alltid en risk att den blir högre dessutom. Att tåla 7 procents ränta borde alla räkna med i sin bolånekalkyl.

Bostadskreditnämnden menar att hushållen är irrationella vilket leder till en rejält felaktig prissättning på bostadsmarknaden. Få tittar på räntekostnaden längre än ett halvår framåt. Att priserna ska ned med kanske tjugo procent är tydligt, enligt BKN.

Det kallas för en 'giftig mix' att ha en kombination av hög skuldsättning och låga räntor. Och lånen fortsätter att öka i rask takt. Det är fortsatt rörliga räntor som gäller. Fyra av fem nya lån togs i april till rörlig ränta.

Folk behöver hjälp för sitt eget bästa. Det är påtagligt att alla inte är lämpade för att bli bolåntagare. Så varför kan inte de svenska bankerna agera, ta mer ansvar och erbjuda bolån med riktigt långa bindningstider?`

Kommentarer

  1. Det troliga är väl att dessa lån inte efterfrågas. Dock har SEB sänkt sina långa räntor nu, 5-åringen ner till 3,73% och 10-åringen till 4,38%. Hittar man bra investeringsobjekt så borde detta vara rätt förmånligt.

    SvaraRadera
  2. Kristian, tack för din kommentar. Men inte kan det väl skilja så mycket mellan svenskar och danskar? Att 50% av lånen i grannlandet har långa bindningstider..

    SvaraRadera
  3. Nej det gör det nog inte men bankerna hade nog inte haft något emot att binda upp en kund i 30 år om de hade kunnat. Jag har familj i England där de haft liknande upplägg på 30 år och då betalade man också av huset på denna tiden och det vore kanske inte helt fel. Då vet man redan när man köper huset vad banken ska ha de närmaste 30 åren och sedan är det klart! Men jag tycker ändå de långa räntenivåerna som erbjuds nu är attraktiva och på 10 år kan man ju amortera en hel del också.

    SvaraRadera
  4. Ja, jag håller med. Samtidigt så har för många dålig koll på sina lån. :)

    SvaraRadera
  5. Hej

    Jag är av åsikten att "rörliga" (3 mån) lån är det bästa. Om bankerna ger 3,73% på 5 årigt bundet lån så innebär det att banken har räknat och uppskattat att räntan definitivt inte kommer att ligga på ett snitt över 3,73% de kommande 5 åren. Banken vill ha en marginal och tar ut den genom att erbjuda en ränta som ger kunden samma kostnad varje månad men till ett lite högra pris. Själv har jag rörligt lån och tänker fortsätta med det. Jag har gjort min egen "bindning" genom en månatlig avsättning som motsvarar 6%. Dessa pengar investerar jag inte på något sätt utan bygger upp en buffert för kommande räntehöjning och för att amortera.

    SvaraRadera
  6. Andreas - du har hittat en form som fungerar. Tyvärr gäller det inte alla. :)

    SvaraRadera
  7. I USA er det vanlig at man kan amortera extra uten at betala en ränteskillnadsersättning, men kommer vel inte på tal her. Jag vil inte binde meg för 30 år utan kunne amortera extra.

    SvaraRadera
  8. En förutsättning för att kunna binda på långa tider är att man kan amortera extra eller till och med betala av (lösa) hela lånet i förtid. Tänk om ett förhållande spricker eller man tvingas flytta till annan ort pga jobb och har bundna lån på 30 år. Det blir en sanslös ränteskillnadsersättning på det enligt nuvarande regler.

    SvaraRadera
  9. En poäng! Undrar just hur det fungerar med så långa bindningstider? :/

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg