Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Kaffe och Bark med pengaregn

Som du kanske vet så skriver jag på två sidor - dels här på blogger men även på min 'privata' domän perpenning.se. Där har det varit glest med inlägg på den senaste tiden, men nu har en ny insikt hittat dit - vikten av gott kaffe.

Dagens inspiration till ett inlägg kring tillgång till pengar och inflationens problematik fick jag ifrån barnens Kalle Anka-tidning. Serien ifråga heter 'Pengaregn' och publicerades första gången 1951. Det är Carl Barks eget alster och de här klassiska serierna innehåller ofta ett underliggande buskap och är inte enbart underhållning.

Just 'Pengaregn' är en klassiker ur undervisningssynvinkel. Serien visar på ett mycket pedagogiskt sätt hur marknaden fungerar med utbud och efterfrågan. Den heter också 'A Financial Fable' i original. Den senaste publiceringen är i nummer 24 2010.

Kort sammanfattat så jobbar Kalle på von Ankas gård medan han önskar att han hade en miljon kronor. Joakim själv badar i sina pengar som han förvarar i en stor öppen behållare och han är ovanligt insiktsfull i den här serien. 'Jag vet att pengar inte är värt något. De är bara papper och metall. Men jag älskar att bada bland dem!'.

En cyklon sveper in och suger upp alla pengarna i luften och regnar ned från skyn. Kalle, Alexander Lukas och alla andra kan inhösta åtminstone vars en miljon. Alla är rika! Och alla slutar därmed att jobba och åker på semester. Så även Kalle och Alexander.

Det blir dock en trist semester för inga serveringar eller hotell är öppna. Ingen ids nämligen jobba - de har ju redan pengar. På von Ankas gård går dock jobbet vidare.

Efter ett tag när ingen mat och inga kläder finns att tillgå vallfärdar alla de 'rika' till gården för att köpa det nödvändiga - men nu vet Joakim att ta betalt. Allt är väldigt dyrt att köpa. Så inom kort har han alla sina pengar tillbaka. Sagan slut.

Jag tycker sådana serier är jättebra - förhoppningsvis ger de barn och ungdomar lite insikter om vad pengar egentligen är värda.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Och hade von Anka haft skulder hade de i princip nu varit värdelösa, dvs skulder är bra i tider med hög inflation.

    Men sagan hade blivit för komplicerad för de stackars små. Och dessutom eventuellt uppmuntrat dem till till att ta (SMS-)lån

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg