Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Semester utan pengar

Det trodde jag inte var sant när jag läste det. Men enligt en undersökning gjord av Nordea så tänker så många som fyrahundratusen svenskar att låna pengar till sin sommarsemester. Det låter då inget vidare.

För att ha råd med sommarsemester så nyttjar alltså många svenskar ett lån eller ett kreditkort. Många kortföretag erbjuder en räntefri period. Därefter kostar krediten upp till 24 % i effektiv ränta. Tar du ett vanligt lån utan säkerhet kan du få betala 33 % i effektiv ränta. Det blir dyrt, dyrt, dyrt.

Enligt undersökningen så ökar vi vår genomsnittliga semesterkassa från förra årets 14 000 kronor till årets 16 000 kronor - en ökning med hela 14 procent. Men uppenbarligen så saknar vi medel för denna ökning. Hur resonerar man egentligen?

Intressant är att läsa att barnfamiljer - de som oftast har det lite kärvare ekonomiskt - är minst benägna att låna till semestern. Än mer intressant är att samma undersökning från 2008 visar att ytterst få lånade till sin semester då. Man betalade semestern med lönen och sparade pengar. Även skatteåterbäringen användes av en fjärdedel till semester och var femte använde semesterersättningen.

Är det de låga räntorna som lockar till att låna till semestern eller är det för mycket sol på pannan som orsakat stillestånd i frontalloben?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Håller helt och hållet med dig, låna till semestern? "Hål i huvudet" som min finska kollega brukar säga....
    Semester är något man sparar ihop till!

    SvaraRadera
  2. Folk tror de har rätt och råd till allt möjligt - bara för att andra har det.
    Sen finns det folk som inte betalar för sig trots att de har råd. Senast idag gifte sig en tjej från en familj som lever på bidrag trots en förmögenhet på över miljarden. Största delen av bröllopskostnaden stod skattebetalarna för.

    SvaraRadera
  3. Hmm? Undrar om hon betalar för sin semester?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg