Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Förändring till det bättre

När vi i "Västerlandet" ska göra förändringar och förbättringar föregås det ofta av utförliga utredningar och analyser som tar lång tid och innan förändringen har blivit verklighet är det dags för en ny utredning. Eller så är förändringarna så omfattande eller genomgripande att de aldrig blir verklighet.

Japanerna har en annan inställning som brukar sammanfattas i ordet KAIZEN.

KAI betyder 'förändring' och ZEN betyder 'till det bättre'. När man sätter ihop dem tillfogas ytterligare en dimension - 'ständig'. KAIZEN kan alltså tydas som 'ständiga förändringar till det bättre'.

Jag tror på att beständig förändring endast kan uppnås med hjälp av små steg. Varje steg som du lyckas med att ta och som du inte backar tillbaka konsolideras efter ett tag - du behöver inte ens längre tänka på det.

Om du gapar efter för mycket på en gång är risken stor att du faller tillbaka i gamla mönster relativt snabbt. Nej, det är bättre med en beständig förändring, även om den inte går så fort som du alltid önskar.

Vad vill du förändra till det bättre? Konditionen kanske? Många gånger så börjar vi med så omfattande program för motionen att vi redan efter någon månad ger upp. Ned KAIZEN kan du börja modest istället men se till att göra det till en bestående vana. Att göra något 'tillräckligt lite så att det inte blir tråkigt' hörde jag en gång en fysiolog beskriva en god motionsvana. Att därefter förändra sin motion till det bättre i små steg och du kommer att lyckas.

Alla människor har förmågan att 'do better'. Och jag tror att vi lyckas bäst med KAIZEN.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Ha! Det var bra sagt av fysiologen. Hen satte exakta ord på mitt upplägg för joggning. Jag har satt ett modest veckomål som inte får underskridas, vilket är ganska lätt men inte simpelt. Det fina är att det är tillräckligt för att ge bättre kondition och allmäntillstånd men samtidigt vara tillräckligt lättuppnåeligt för att inte kännas tråkigt och kvävande. Det får gå i vilken takt som helst och fördelat på hur många tillfällen som helst, bara miniminivån uppnås. Väldigt befriande! Exempel från idag: Jag tog en liten ryggsäck på ryggen och joggade tur och retur till mataffären. Vips så fick jag gjort 20 minuter av veckans joggning i samband med mathandling! Nivån får gärna översskridas om lusten finns, vilket den gör ibland, men då är det drivet av just lust och kostar således inget i negativt energidränage.

    Detta förhållningssätt går enkelt att överföra till att spara: Bestäm dig för att spara X procent per månad. Underskrid aldrig*, men överskrid gärna :-) Försök göra det till något lustfyllt!

    * Ja, material kan åka in i fläkten, men det är en bra grundregel att försöka hålla sig till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Newman. Smart med mathandlingen, minst sagt. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg