Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Respekt för dina pengar

Snart är det val igen och det gäller för dig att ta ställning till vad du tycker är viktigt för dig, dina nära och kära och inte minst dina medmänniskor i stort.

Själv så är jag väldigt noga med att ägna tid åt att läsa på och begrunda kring politiken som förts och vad som erbjuds framöver. Min blogg är i så stor utsträckning jag kan opolitisk även om jag inte sticker under stol med mina liberala tankegångar - var och en har rätt att forma sitt eget liv efter eget huvud.

Jag lyssnade på Ulf Adolphson, före detta moderatledare, på radion igår och han sa något som jag finner av största vikt: 'Politiker ska ha respekt för de statliga utgifterna eftersom att det är svenska folkets pengar de hanterar'.

Det här är viktigt av flera skäl. Jag är nämligen rädd för att våra politiker ofta glömmer bort att skattepengar är pengar som vi svenskar arbetar ihop - och därmed inte statens egendom. Vi väljer vårt statsskick och vi betalar in skatt från våra löner - med en önskan om att dessa medel ska användas för vårt gemensammas bästa på ett så effektivt sätt som möjligt.

Politikers oförmåga att inse detta och formulera det i ord kan vara en av orsakerna till svenskarnas ganska skrala skattemoral - att det saknas respekt för att hantera våra gemensamma tillgångar. Eller vad tror du?

Jag är själv med i föreningen 'Skattebetalarna' som ser som en av sina viktigaste uppgifter att granska stat och kommun avseende hur de använder våra skattepengar - en mycket prioriterad uppgift, enligt mig.

Svenskt skattetryck är ju ett av de högsta i världen och jag anser inte att skatterna bör höjas ytterligare - istället bör nyttjandet av dem effektiviseras bättre och prioriteras med större intelligens. Jag röstar därmed borgerligt i detta val då jag tror att det är rätt väg att gå. Jag tycker visserligen att både socialdemokraterna och miljöpartiet har många goda delar i sin politik men med ett samarbete med Vänsterpartiet är jag rädd för att det blir en dålig soppa av det hela.

På tal om skatt så har Ekonomifakta en fantastiskt skojig skatteberäknarsnurra - prova den och se vad du betalar i skatt idag och igår. Du kan alltså jämföra och se hur mycket mer du har i plånboken idag jämfört med under förra regeringen.

Jag betvivlar att högre skatter automatiskt innebär en bättre välfärd. Jag tror på människors inre vilja att bidra till vårt gemensamma samhälle förenat med en önskan om mer ekonomisk frihet - att själv få välja mer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Såg att du är med i 'Skattebetalarna'

    Jag funderar på varför: har de något track-record på att ha bidragit med något av det som de säger sig verka för? Utfallet de säger sig har bidragit till kan i bästa fall sägas vara mediokert.
    Den allra största delen av tiden föreningen har existerat har skattetrycket höjts.

    Nej, de 390:-, tillsammans med alla andra småutgifter, köper jag aktier för.

    Från deras sida sett är det bara att gratulera, de har lyckats berika sig själva. På sätt och vis kan vi säga att de har lyckats, för egen del. Och så har de på marginalen minskat arbetslösheten, kanske...

    SvaraRadera
  2. Hej Katten Skatten! Jag anser att Skattebetalarna har en viktig opinionsbildande funktion att fylla - för vårt allas bästa. Inte minst kommungranskningarna som görs är värdefulla, anser jag.

    SvaraRadera
  3. Opionsbildande i all ära. Värdefulla - fine.

    Men den viktigaste frågan jag ställer mig: vad får jag för mina pengar, den energi jag lagt på att engagera mig att ta ställning, vad får jag för den?

    Varför ska jag spendera en, två, tre timmar extra på jobbet för deras del?
    Se det så här: under ett arbetsliv innebär det att jag skulle kunna gå 2-3 veckor tidigare i pension. Och det är bara denna lilla utgift.

    Se till den övergripande bilden: vill jag lägga pengar på småsaker och jobba till vanlig pensionsålder - 65,67 - eller vill jag skapa möjlighet att få göra det jag själv vill göra?

    Jag kan formulera mig så här: hur stora dina intäkter bestämmer någon annan över till allra största del(din chef i de flesta fall, politiker bestämmer skatt och arbetsgivaravgifter)
    Det du själv bestämmer över, helt och hållet, det du har makten att bestämma över är dina utgifter.

    Jag har följt din blogg ett tag och ser från tid till annan att din budget, dina ekonomiska planer, inte faller ut som du tänkt. Det är allt från småutgifter till något större.

    Tänker du göra något åt det, eller låter du det fortsätta?

    Jo, jag har läst din historik. Du har kommit en bit. Men du kan inte vila på dina lagrar. Nya mål, nya möjligheter.

    Det är du själv som bestämmer över din ekonomiska framtid. Ingen annan.
    Har du bestämt vad som är viktigt för dig?

    SvaraRadera
  4. Hej Katten! Det svänger ju! :D

    Vad du väljer att lägga dina pengar på är din ensak - det som är värdefullt för just dig torde vara de lämpligaste områdena? Vi är alla olika och värderar utgiftsområden olika.

    Det som är tråkigt med din kommentar är att den mest andas egoism. Du efterfrågar bara vad som gagnar dig själv. Inget fel i det, så tänkte jag också under tonåren. Men jag växte upp.

    SvaraRadera
  5. Nu känner jag mig kränkt

    SvaraRadera
  6. Det ska du aldrig göra, oavsett vem du debatterar med.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg