Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Våga vara fri

I somras lyssnade jag på ett mycket tankvärt avsnitt av 'Sommar i P1' där Jana Söderberg var sommarpratare. Jana lämnade Östtyskland som 21-åring när hon vägrade spionera för Stasis räkning. Via USA och en svensk man hamnade hon 1997 i Sverige. Efter en karriär som ekonom hittade Jana till sist sin plats i yrkeslivet som samtalsterapeut i psykosyntes.

Hon är också föreläsare och författare, bland annat till böckerna 'Sluta jämföra dig med andra' och 'Våga vara'.

I programmet berättar Jana om när hon satt i ett samtal med en man som nyligen fått beskedet att hans cancer inte var behandlingsbar. Det fanns inte så mycket från Janas sida att säga och de satt tysta ett slag, mannen hade kanske ett år kvar att leva - på sin höjd. Slutligen så utbrister mannen med ett leende att 'nu är jag faktiskt äntligen fri att göra vad jag önskar med resten av min tid'.

Jana reflekterade sedermera kring vad mannen hade sagt. Varför ska det dröja tills ett besked om att din tid är slutligt är fastställd innan du kan börja leva? Varför ser vi inte att vår tid faktiskt redan från början är utmätt?

Vi är faktiskt fria att göra vad helst vi önskar med vår tid, men många gånger sätter vi upp egna hinder och skäl att inte förändra vår tillvaro. Men har vi alltid genomtänkta och rationella orsaker? Ett medvetet beslut är nästan alltid ett bra beslut, menar Jana Söderberg.

Tid leder osökt till frihet. Känner du dig fri? Har du en frihetskänsla? Och när yttrar den sig?

En frihetskänsla kan var något så enkelt som en skogspromenad, en stund för sig själva, en teaterupplevelse, att krama sina barn.

Förnöjsamhet i vardagen, i det enkla tingen ger också en frihetskänsla, vill jag påstå. Det är inte de få, storslagna tillfällena i livet som leder till lyckan, utan de små, mer frekventa. Det gäller bara att se dem och lyssna till dem.

Vill du lyssna till Janas sommarprogram så finns det att ladda ned här. Hennes hemsida finns här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Vet du något om "psykosyntes"? I så fall skulle det vara intressant att får reda på hur det fungerar. Freuds läror, som den bygger på, är ju sedan länge avvisade som pseudovetenskap.

    göran johansson

    SvaraRadera
  2. Mycket tänkvärt :) Jag funderar också på liknande tankar ibland, och inser att jag ofta gör alldeles för lite med min tid. Samma sak är det med många jag känner, som t om har uppfattningen om att de är "fast" i sitt eget liv och inget kan göra åt saken. Det tycker jag nästan är tragiskt, det är bara vi själva som har makten att skapa det liv vi vill ha?

    SvaraRadera
  3. Nej, jag känner inte till psykosyntes. :)

    Herr K, makten är vår egen. ;)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg