Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Åldrande jobb

Vem vill jobba längre i sitt liv? Jo, allt fler, tydligen.

Enligt en undersökning av Länsförsäkringar så vill 47 procent gå i pension i förtid av det svenska folket. Det är en minskning med 16 procent sedan 2006. Vad kan detta bero på? Trevligare kollegor? Bättre betalt? Roligare arbetsuppgifter? Det tror inte jag. Jag tror det handlar om en gryende realism och därmed en rättning i ledet. Att ta ledigt tidigare och leva livet kostar pengar.

Även de som gärna vill snabbare till hängmattan har en mer realistisk inställning till att det kan bli så. Bara var femte tror att den här drömmen blir verklighet.

Jag vill gärna jobba med något efter femtiofem. Bara jag själv får bestämma med vad och hur mycket tid jag vill lägga ned på det. Ekonomisk frihet. Det känns ännu inte orealistiskt att nå del mål som vi satt upp.

Den plan som är uppsatt innebär att:
  • i september 2012 inneha 500 tkr sparat - året vi fyller 45
  • i januari 2016 inneha 1 000 tkr sparat - året vill fyller 49
  • i juni 2018 inneha 1 500 tkr sparat - året vi fyller 52
  • i maj 2020 inneha 2 000 tkr sparat - året vi fyller 55
Detta är en plan som är realistisk enligt min kalkyl. En vacker dag så är jag inte mer anställd.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. http://pengarochcash.blogspot.com/
    Gör nästan ont att se så mycket pengar ligga i "madrassen", särskilt när vi befann oss i den lägsta svackan för 1,5 år sen. Tog sjäv ett lån då på 100tkr som har fördubblats till idag + att det var ett startskott som fick mig att börja spara allt mer (+ att jag blivit sambo med en tjej som är ännu mer ekonomisk än jag :) ) Tycker dock att nämnda blogg är inspirerande vad gäller att spara. Den visar att alla kan, även personer med mindre inkomst än jag. Dock väljer jag att unna mig lite mer än denna person.

    SvaraRadera
  2. Tack Micke - ja, jag följer också denna blogg. Mycket inspirerande läsning.

    SvaraRadera
  3. Rätta sig i ledet, nej tack :) Jag vill och kommer troligtvis oxå "jobba" när jag närmar mig sextio, men precis som du så kommer det vara med det jag själv önskar och när jag själv vill :) Tycker du har en riktigt bra plan.

    SvaraRadera
  4. Tack! :)

    Planen är godkänd när man är så gammal som jag. Hade jag varit trettio idag så hade jag också haft en plan - fast bättre. Men på den tiden begrep jag inte bättre.

    SvaraRadera
  5. Hej Per
    Imponerande plan när det gäller sparande. Något som jag funderar på är att dessa siffror endast blir "riktiga" när man ställer upp dem tillsammans med eventuella skulder.
    Hur ser ni på amortering, bolån och övriga lån?

    SvaraRadera
  6. Hej Ekonomikoll.
    Det har du ju faktiskt rätt i. Jag bör naturligtvis väga in även detta. Ber att få återkomma med komplement i planen. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg