Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Respektens innersta väsen

Respekt, det talas mycket om respekt dessa dagar. Du ska respektera mig och alla andra. Mina åsikter och känslor ska respekteras. Min religösa övertygelse ska också ges respekt. Om du inte gör det, visar respekt, så kränker du mig. Vårt land har blivit kränkthetens land.

Både ordet respekt och kränkthet är misshandlade och missbrukade innebörder, vill jag hävda. Om du kräver respekt av andra - har du inte då givit makten till dem?

Man måste börja med sig själv. Respekten för sig själv. Självrespekt. Och en människa som har självrespekt behöver inte respekt från andra och blir ej heller kränkt. Med självrespekt har du själva makten.

Vad är självrespekt? Mer konkret än vad många tror. Några exempel som jag med lätthet kan komma på är att en människa som hyser respekt för sig själv:
  • sköter sin hälsa, motionerar och äter rätt
  • tänker inte negativt om sig själv utan enbart positivt
  • trivs i sitt eget sällskap
Självrespekt är oerhört viktigt. Har du inte det, kan du aldrig bli lycklig. Utan respekten för dig själv kan du inte vara ärlig mot dig själv, inte nå inre frid och inte heller nå dina mål. Allra värst är att du inte fullt ut kan nå din fulla potential, om det så handlar om att vara förälder, kollega eller vän.

Du har en oerhört nära vän som aldrig sviker dig, alltid finns där och som du känner väldigt väl - och det är du själv. Svik inte din bästa vän.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg