Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Sorgebarn

Nu har det städats lite i portföljen. Sådant jag inte är nöjd med har rensats ut och förlusterna har tagits. Tålamod har jag men inte obegränsat. Jag behöver också lära mig mer att 'kapa förluster tidigt - hålla vinnarna långa'.

Dels är det en Nordenfond som presterat mediokert samt några felsatsningar, så att säga. En del av dessa pengar sätts in Avanza Zero medan en del är en likvid - tills vidare. Jag har tagit hem vinsten i bland annat Autoliv, Handelsbanken, Kinnevik, Ratos och Boliden. Det innebär att jag i stort ligger 60 procent likvid för ett tag.

Jag läser ibland om sparares strategier. Själv har jag inte definierat någon sådan men tre punkter har jag satt upp avseende aktier och fonder:
  • Regel A: Avkastning ska vara minst en procent rullande 30 dagar.
  • Regel B: Innehav som faller med mer än 2 % under samma dag avvecklas omedelbart.
  • Regel C: Innehav som faller mer än 5 % under 5 dagar avvecklas omedelbart.
Denna strategi har jag satt upp på enskilda fonder eller aktier. De sämst presterande 'barnen' får lämna in när det blir aktuellt. Vad tror ni om detta? Är det en bra strategi? Kanske ni har några komplementerande idéer?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Vet inte om jag har några åsikter om strategin som sådan egentligen, mer än att de tre punkterna ju enbart är säljkriterier av teknisk art.
    Jag har (möjligen felaktigt) uppfattat dig som en person som investerar på fundamenta snarare än tekniska indikatorer.
    Visst är det väl så att ovanståendebara är en lite del i en strategi. En del som på något sätt ska skydda en "fundamentainvesterare" mot marknadens flockbeteende som ofta ger omotiverade kurssvängningar. (Fast de omotiverade uppgångarna har vi ju inget emot förstås... ;) )

    SvaraRadera
  2. Alla tre punkter strider mot allt vad fundamental analys heter. Bara för att marknaden svänger upp eller ner betyder det inte att en investering är bra eller dålig. Om du inte behärskar eller har tillräcklig tid för ordentlig analys i enskilda bolag så att du kan avgöra vad som är en korrekt värdering av bolagets aktier (vilket nog gäller minst 99% av befolkningen) så är rådet att köpa indexfonder med jämna och förutbestämda mellanrum och inte försöka spekulera i när du bör ligga likvid och sälja. Sälj sedan inte förrän du närmar dig en ålder då du tror att du inom något år kommer börja behöva pengarna. Men dumpa gärna alla fonder där du betalar för aktiv förvaltning redan idag.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att regel B och C är alldeles för snäva. Att en aktie går ner ett par procent på en dag, eller 5% på fem dagar, är inte något ovanligt.

    Mina WeSC-aktier gick ner nästan 5 % igår när de presenterade en mycket fin kvartalsrapport. Jag tror att det berodde på vinsthemtagningar. Fundamentan i bolaget är lysande, och jag tror att WeSC kommer fortsätta växa starkt framöver. Gårdagen var bara en liten dipp. Jag kommer helt klart att behålla dem, och även öka framöver. Först skall jag dock gå in i något verkstadsbolag för att diversiera portföljen, som t.ex. Atlas Copco, som också har mycket bra fundamenta.

    Min strategi är att köpa och behålla, och att tänka väldigt långsiktigt. Självklart ska man göra sig av med bolag som går risigt och som är fundamentalt dåliga, och som man tappat hoppet med, men lite dippar längs vägen får man räkna med. Att försöka tajma in toppar och dalar brukar vara svårt och dyrt i längden.

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Jag tänkte inte kommentera dina tradingregler, utan istället det faktum att du ligger 60% likvid. Detta tror jag du gör helt rätt i. Jag lyssnade på en känd föreläsare och analytiker från en större bank för ungefär en vecka sedan. En dystrare bild över den ekonomiska situationen i världen får man leta efter..

    Men det enda man kan vara säker på är ju att säker kan man inte vara :)

    Trevlig helg! /O

    SvaraRadera
  5. Regel b och c är totalfel. Du kommer antagligen tvingas sälja alla innehav du har. Välj hellre stabila "större" aktier som har
    - långsiktigt bra kassaflöde
    - marginaler på minst 10% netto
    - delar ut minst 50% på vinst
    - ej kräver särskilt mycket i verksamhetsinvesteringar(tär på vinst och utdelning)
    - ej är konjunkturberoende (denna är naturligtvis svår att helt uppfylla)

    För varje 100:- som du investerar så bör du ha 5% direktavkastning varje år, kräv inte mer.

    Följ sedan hellre strategin att fylla på i de kanske 10-15 olika aktier du har istället för att paniksälja och köpa annat. Du följer isåfall endast trender.

    Punkt låter bra med 1% rullande per månad är 12% per vilket låter som ett ganska tufft krav.


    mvh
    /tlwc

    SvaraRadera
  6. Håller till 100% med Graham ovan...

    SvaraRadera
  7. Lundaluppen och Graham: Rätt så!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg