Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Synliga skatter

Sverige har världens högsta marginalskatt. Så är det. Trots alliansens skattesänkningar har denna ledande position inte tappats. Idag ligger den högsta marginalskatten på 57 % räknat på en genomsnittlig kommunalskatt och skulle ha nått 60 % om de rödgröna partierna hade vunnit valet.

Skatt, det är en känslig fråga. Hur mycket skatt är rimligt att betala? Innebär en lägre skatt sämre samhällsservice? Hur är vår skattemoral? Är det häftigt att betala den?

Vilket samhälle vi nu än önskar oss och på vilken ideologi vi stödjer oss på - så finns det intressanta fakta att titta på.

Varje år betalar vi ungefär 1 500 miljarder kronor i skatt. I högkonjunkturer tenderar skattesumman att vara något högre och i lågkonjunkturer, såsom under förra året, tenderar skattesumman att vara något lägre. Pengarna finansierar vår offentliga sektor där vård, skola, omsorg, pensioner med mera ingår.

Med den nuvarande skattestrukturen kommer:
  • 60 % av alla skatteintäkter från skatt på arbete. 
  • 30 % kommer från så kallade konsumtionsskatter vilka inkluderar moms och punktskatter. 
  • 10 % består av skatt på kapital.
Ovan är ungefärliga tal, vill jag påpeka.

Den skatt vi betalar på arbete kanske vi tror att vi har koll på - den syns på lönelappen. Där syns dock inte arbetsgivaravgifterna och de sociala avgifterna som arbetsgivarna betalar för sina anställda. Om du exempelvis får 335 kronor i handen så har du betalt 217 kronor i 'osynlig' skatt och sedan 356 kronor i 'synlig'. Jag hade tyckte det var rimligt att alla skatter var tydligt angivna, eller vad säger du?

Skatter på konsumtion tenderar till att vara anonyma, i stort sett osynliga, eftersom de bakas in i priset på varan eller tjänsten. Vi betalar moms på i stort sett allt vi köper. Utöver momsen finns det även punktskatter, bland annat miljö och energiskatter, tobaksskatt och skatt på alkohol. Visst - det är frivilligt att konsumera. Samtidigt är det av nöd. Varför ska vi betala skatt ännu en gång?

Med de 335 kronorna du har kvar betalar du en hantverkare. Av dessa är 67 kronor moms. Hantverkaren erhåller 268 kronor men betalar egenavgift på 62 kronor. Dennes lön blir 206 kronor som sedan beskattas med 106 kronor i inkomstskatt. En hundring blir kvar - som sedan kan beskattas i nästa led.

I år inföll den så kallade Skattefridagen den 20 juli. Den dag då den genomsnittlige löntagaren tjänat så mycket som han eller hon kan förväntas erlägga i form av skatt under året. Är det rimligt? Vad tycker du?

I ovan räkneexempel används 51,56 % för marginalskatt, 29,71 % egenavgift och 31,42 % arbetsgivaravgift. På bilden ser ni en numera skattebefriad hund trots att det är en tax.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. det kostar att vara världens socialkontor

    SvaraRadera
  2. haha, du är underbar! tänk om fler fattade hur hårt deras arbete faktiskt är beskattat.

    Jag har alltid tyckt att det tydligt och klart skall stå exakt hur mycket en arbetsgivare betalar för en anställning.

    SvaraRadera
  3. Man går inte omkring och tänker i såna "skattekedjor" precis, när man konsumerar. Men efter att ha läst dina tankar här, så känner man sig mera medveten i alla fall. Min arbetsgivare, kommunen, anger på beskedet varje månad:"Av arbetsgivare erlagd avgift....kr,
    Prel skatt beräknad på:....."

    SvaraRadera
  4. Det låter ju bra, mor. :)

    Om nu skattetrycket kan anses vara OK - då finns det ingen anledning att inte redovisa?

    SvaraRadera
  5. Att ha en viss "riktad" skatt på konsumtion tycker jag att är helt ok. Man har ju trots allt till vissa delar ett val vad man konsumerar. Däremot är det helt sjukt att höginkomsttagare betalar progressivt högre skatt på sin lön. Det om något skapar skatterymmare i vårt land...

    Man kan vara av många åsikter gällande skatter, nödvändigt är det ju trots allt att vi har ett relativt högt skattetryck ifall det skall finnas några som helst chanser att upprätthålla något som påminner om en "välfärdsstat". Men ett skattesystem som uppmanar till arbete skulle inte skada...

    SvaraRadera
  6. På mitt arbete har vi personliga inloggningssidor där vi kan se detta. En person som tjänar mellan 23-25.000 kr/månad skapar en kostnad för företaget på en halv miljon kr om året. (85-95.000 kr i arb.givaravgift)

    SvaraRadera
  7. Det låter intressan, Dexter - och ovanligt? Men något jag gärna hade kunnat göra.

    Samtidigt så är det ett 'samhällsproblem' - gemene man borde få detta till livs genom politiken som förs.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg