Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Lycka ger pengar

Blir vi lyckligare för att vi har mycket pengar? Är vägen till det förlovade landet en förmögenhet i reda stålar?

Nej, det finns inget som talar för det - människans hjärna är mer begåvad än så. På gott och ont.

Det finns flertalet studier som talar för att världens rikaste människor inte är lyckligare än urfattiga herdar i östra Afrika. De som vinner på lotteri blir jätteglada, men efter fem år är de inte lyckligare än någon annan - tillbaka på ruta ett i jakten efter lycka.

De enda som blir verkligt påverkade av pengar är de riktigt fattiga eller sjuka när de får mer. Vi verkar behöva en viss grundtrygghet för att bli lyckliga, men sen spelar pengarna inte så stor roll. Vår hjärna är väldigt duktig på att anpassa sig efter nya omständigheter, något som vi säkerligen haft stor nytta av under evolutionen. Dessvärre vänjer vi oss snabbt också vid att ha mycket pengar.

Däremot är det spännande att konstatera att ju lyckligare du är desto större är sannolikheten att du ska skapa dig en förmögenhet. Principen är alltså omvänd - bli lycklig så kommer pengarna! Så alla de undersökningar som säger att rika människor är lyckligare - hönan kom kanske före ägget?

Konsumtionssamhället är kanske en del i problemet? Ökad varukonsumtion kräver mer tid att sköta om alla prylar – men allt mer blir ogjort, vilket ger dåligt samvete och ett tärande missnöje. Forskning visar att de som fokuserar på ökat ägande ofta är bland de minst lyckliga i samhället, besvikna och rädda att få mindre än andra – de lider inte sällan av habegär, avundsjuka och brist på generositet.

Reklamens gömda agenda är att uppmuntra människan att arbeta hårdare och skaffa sig högre inkomster för att hänga med i konsumtionsfesten. Många människor hämtar sin identitet från konsumtionens värld. De går ofta på ett överdrivet sätt upp i olika aktiviteter som kan ge ytterligare materiella framgångar, typ evinnerliga kalkyleringar om vad som är ekonomiskt fördelaktigast för dem, snålande, prutning, snuttjobb, aktieinvesteringar och så vidare, snarare än fritidsaktiviteter med familj och vänner.

En studie där man frågade hela spannet från fattig till rik hur mycket pengar de trodde man behövde för att bli riktigt lycklig föll ut på ett häpnadsväckande sätt. Intressant var att de svarade alla lika - utifrån sina egna förutsättningar! Lyckan fanns i att tjäna 20 till 50 procent mera! Oavsett vad inkomsten var! Tyder inte detta mycket på att strävan efter rikedom inte har med personlig lycka att göra?

Nej, lycka finns någon annanstans. Inte minst i vardagen - vardagslycka. Varje stund vi har just nu. Och i de sociala relationerna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg