Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Att bestiga

Först så var det upp och sedan så var det ned. Och så upp och ned igen. Börsen ter sig ganska lik en berg- och dalbana. Girighet i kombination med rädsla?

Själv hade jag turen att gå rejält med plus idag. Hennes och Mauritz fick köprekommendation från Handelsbanken och steg rejält. Mina spekulativa investeringar så som Dignitana, Raysearch Laboratories och Northland Resources hade en bra dag. Lagercrantz Group pinnade på och Balder rörde sig sakta men säkert mot nya höjder. Året har börjat bra. Men hur ter sig fortsättningen?

Mycket talar för att vi har en fortsättning uppåt även om resan kan bli skakig. Ska då en klok sparare fortsätta att månatligen sätta in pengar i fonder eller aktier? Jag känner personligen en viss tveksamhet.

Ett vanligt mönster som återkommer med konjunktursvängningarna är att småspararna tenderar att minska eller helt sluta att investera när börsen och fonderna stiger. Det behövs inte fyllas på med kapital för värdet ökar ju rejält ändå. Istället används dessa pengar till konsumtion vilket eldar på konjunkturen än mer. Det finns inget rätt eller fel i det. Jag tänker också i dessa banor men av andra skäl.

Tankarna kretsar kring att visserligen fortsätta att spara under 2011 men att inte investera dem utan låta dem stå på ett räntebärande konto. Jag riskerar då att missa en del vinst i en fortsatt uppgång men samtidigt ändå vara med på tåget med dagens investerade kapital.

Det finns också andra skäl. En ålderstigen varmvattenberedare. En diskmaskin som bokstavligen sjunger på sista versen. Och två bilar med förslitningsskador. När, hur och var så kallade oförutsedda kostnader dyker upp vet man sällan men de går att prognostisera hyfsat. Skulle det senare visa sig att den här bufferten växer på sig så finns det kapital för framtida investeringar i en nedåtgående konjunktur.

Vad anser du? Hur gör du med dina investeringar?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Det mesta åker in i aktiedepån, fast försöker hålla en liten buffert på ett vanligt konto, och nu när vi bytt långivare på bolånen har vi startat ett nytt konto där lånen dras, och för automatiskt över lite extra varje månad, som får ligga som en liten extra buffert :)

    SvaraRadera
  2. Räntebärande konto, vad är det?? Har inte sett på länge..

    SvaraRadera
  3. Har du kollat på chartet för omxs30 på månadsnivå, sedan 1999? Finns nog inte mycket krut kvar nu på uppsidan (lite beroende på hur man drar den fallande trendlinjen).

    SvaraRadera
  4. Hannele, några procent går att få hos bland annat Marginalen. :)

    Anonym, det är dylika ting som gör mig fundersam. 2011 kommer säkert att gå plus men frågan är hur mycket.

    SvaraRadera
  5. Bufferten. Jag tycker att det är intressant att fundera över hur man investerar det överblivna kapitalet varje månad. För just utgifter som reparationer eller köp av ny bil, diskmaskin eller andra saker, kan lätt bli lite tungt och tråkigt att spara undan pengar för.

    Jag har precis köpt en ny bil (nyare), och hur ska jag då göra? Bilen kanske jag behåller 5 år. Vad är värdeminskningen? Vad kommer kostnaden vara i månaden? Ska jag då sätta undan pengar redan första månaden till min nästa bil? Och så kan man resonera med allt som man köper av vitvaror och värmepannor.
    När man då är på sista raden, blir det något över egentligen?

    SvaraRadera
  6. Jag har samma känsla om 2011. Fortsätter uppåt i moderat takt men med risk för skakningar på övre däck. Eurokris, USA-inflation osv...

    Jag sparar på buffertkontot för att ha en chans att köpa när det är billigt nästa gång. Jag missade förra gången det var billigt och det grämer mig. Inte göra samma misstag igen liksom.

    Mitt största problem är vad jag skall göra när det börjar skaka ordentligt (förmodligen sent 2011 eller tidigt 2012)... Skall man gå helt likvid och ta skattesmällen eller skall man bara sälja det med störst fallhöjd och sedan rida ut en storm som kan ta 3-4 år att hämta igen?

    Ett inlägg kring en sån frågeställning skulle vara intressant att läsa!

    SvaraRadera
  7. Det är en jättebra frågeställning hur man ska göra med bufferten.
    Det är ju inte så lätt eller roligt att spara för tråkiga utgifter som trasiga bilar o vitvaror bland annat. Men det är ju ett nödvändigt ont.
    Man ska ju ha en buffert så det är ju bara att fortsätta spara varje månad hela tiden på ett konto så att man kan få ut pengarna relativt snabbt och utan större skada när det väl händer något.

    Följer dig med spänning varje dag. Du har mycket bra o intressanta inlägg... Fortsätt så :)

    SvaraRadera
  8. Hej Per!
    Det här med buffert är så intressant. Jag har bott i olika länder och man ser så olika på detta. I Sverige till exempel, har många som jobbar väldigt lite pengar över. Jämfört med exempelvis mina vänner som bor och jobbar USA.
    Här lånar man och få människor har högar med kontanter att hosta fram vid husköp och annat. Den disponibla inkomsten skiljer sig, likaså attityden till vem som ska betala för ens trygghet - jag själv eller staten?
    Inställningen spelar också in. Många spenderar varenda krona de har, och mer därtill. Är dessa "dumma" eller bara "optimister". Andra kanske vill kunna plocka fram 100.000 kr precis när som helst. Men den tryggheten kanske inte alla känner att de behöver

    SvaraRadera
  9. Andreas, det lät ju så trist så det blir deprimerande. :) För enkelhetens skull sparar jag i en buffert utan 'eftertanke' - det kan bli för mycket av det goda annars.

    Karl, själv kommer jag nog att 'likvidera' mig successivt beroende på hur det utvecklar sig. Vissa innehav behåller jag troligen. Jag är inte främmande för börshandlade fonder så som XACT Bear för att fortsatt kunna skapa avkastning.

    En ekonomiintresserad - att spara i buffert är trist, jag kan inte annat än hålla med. :)

    Anonym, i Sverige är problemet att vi tror oss vara 'trygga' i statens omhändertagande famn. Detta är visserligen i förändring men kopplingen mellan eget ansvar och privatekonomi är fortfarande suddig.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg