Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Aktiesparande för nybörjaren

Att spara i aktier gör många svenskar. Vanligtvis sker det via aktiefonder men även via direkt innehav. Vissa deltar i så kallade aktiesparklubbar där man tillsammans sätter ihop en portfölj, kanske i ett syfte eller aktivitet man vill göra tillsammans – när och om det blir avkastning.

Tyvärr så bränner sig många på aktier av varierande skäl. Det är exempelvis roligare att köpa aktier i uppgång än i nedgång. När det går utför vill man inte förlora pengar utan säljer av med förlust. Man läser kvällstidningen och får tips om vad som bör köpas eller säljas. Men att göra spekulativa affärer med aktier är inte lätt för privatpersoner – det är oerhört lätt att förlora sina investerade slantar.

Ett annat ‘svenskt’ problem är att man inte diversifierar sin aktieportfölj, det vill säga köper aktier i olika branscher för att sprida riskerna. Mer än hälften av svenska aktieägare har endast EN aktie i sin portfölj, vanligen Ericsson eller Telia – båda bolag som verkar på en volatil teknikmarknad och därmed inga lämpliga ‘basaktier’.

En enkel strategi, som jag själv förespråkar, är att investera i så kallade investmentbolag. Då behöver du inte handplocka aktier från olika branscher för att diversifiera din portfölj. Investmentbolag har som affärsidé att äga aktier i andra aktiebolag. Det finns flera olika att välja på, var och en med lite olika inriktning. Kinnevik, Ratos och Svolder är några exempel på investmentbolag, och de handlas precis som vanliga aktier.

Har du hört talas om Aktiestinsen? Lennart Israelsson, som han heter, har vid flera tillfällen liknats vid den amerikanske placerarlegenden Warren Buffet, på grund av sin långsiktighet. Anledningen till att han kallas för aktiestinsen är att han har jobbat för SJ under nästan hela sitt liv. När Lennart Israelssson började jobba för dem 1940 så tjänade han 180 kr i månaden. Vid pensionen 1980 så låg slutligen månadslönen på 5 400 kr. De första aktierna köptes 1946. Då hade han lyckats skrapa ihop 600 kronor. Med tanke på hur lite Lennart Israelsson tjänat under hela sitt liv så fanns ingen utrymme för att regelbundet investera delar av lönen i aktier. Inkomsterna gick åt till levnadsomkostnader.

Lennart Israelsson insåg att han inte hade råd att köpa nya aktier, därför köpte han endast aktier som gav en hög utdelning. Varje gång aktiestinsen erhöll utdelning så investerade han i nya högavkastande aktier. Pengarna till detta kom från direktavkastningen. Själv uttrycker han det som så att han fick ”gratis aktier”. I dag är Lennart Israelsson förmögenhet ca 95 miljoner kronor.

Aktiestinsens placeringsstrategi går ut på att köpa aktier i företag utifrån kriterierna: pris på vinsten per aktie, pris på eget kapital och direktavkastningen. Aktiestinsens portfölj innehåller många fastighetsbolag och investmentbolag. Under IT-bubblans dagar när majoriteten handlade med IT-aktier så köpte aktiestinsen fastighetsaktier vilket har visat sig vara ett genidrag. En annan viktig ingrediens i aktiestinsens placeringsstrategi är långsiktigheten, aktiestinsen behåller sina aktier både i uppgång och nedgång. Aktiestinsen stora tålamod och förmåga att inte drabbas av panik har varit en stor bidragande orsak till den stora framgången.

Långsiktighet är väldigt viktig när du handlar med aktier. Pengar du behöver inom en 5-6 år ska du inte ha på börsen överhuvudtaget. Investera heller inte hela ditt kapital vid ett enda tillfälle – du riskerar då att ha investerat vid ‘fel’ tidpunkt. Ett månatlig sparande är betydligt tryggare. Titta efter aktier som ger en hög direktavkastning, har ett p/-tal mellan 5 och 15 och där bolaget har mycket kapital per aktie. Återinvestera sedan avkastningen så har du en positivt spännande framtid som aktiesparare framför dig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Aktiestinsen kanske började med 600 kr en gång i tiden men det är ju inte hela bilden. Under åren har han ju också lånat ganska ordentliga summor för aktieköp. Vad gäller placerinsstrategi så var den under åtminstone ett par årtionden inte den du beskriver, utan han köpte de aktier som var billigast - och det i den betydelsen att aktiekursen var låg (inte värdet på bolagen i sig). Dessa saker verkar han inte minnas vid nya intervjuer men så svarade han för 25-30 år sedan. Googla så hittar du dem online.

    Fråga är om han egentligen haft en strategi man kan rekommendera vanliga småsparare? Förutom långsiktigheten då.

    SvaraRadera
  2. TopCow, tack för din kommentar. :)

    Inte har Lennart varit 'fullkomlig' hela sin investeringstid, han var ju trots allt en pionjär bland småsparare. Men han är också ett konkret exempel på att vem som helst kan bli rik på ett aktiesparande utan att vara aktiv trader.

    SvaraRadera
  3. Det var helt nytt för mig att han lånat till aktieköp. Finns det nån länk till intervjun där han säger det??

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg