Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Bolånemakrill

Bolånetorsk är en ful fisk. Blogggrannen Cornucopia använder epitetet för de som belånar sig högt i den bostadsbubbla som vi har numera. Huruvida en sådan bubbla existerar eller ej och om den brister nu, sen eller aldrig lämnar jag därhän. Likväl, bolånetorsk är ett ganska bra ord.

Att torska dit på sina bolån - det har hänt och kommer att hända igen. Att förvänta sig att den egna, nyinköpta bostaden från dag ett kommer att stiga i värde är naivt - och farligt. De belopp som bostäder betingar idag är ganska skräckinjagande, tycker jag. Men bo, det vill de flesta göra. Så även familjen Penning.

För nu i denna stund är vi dagar ifrån att skriva kontrakt på en villa. Inget slott och ingen herrgård utan en vanlig villa med fönster och en ytterdörr. Den ligger en mil härifrån och betingar en prislapp som motsvarar nästan sex gånger vår totala nettoinkomst per år. Om vi - likt vissa bostadsköpare - hade belånat oss till etthundra procent skulle vi kunna kalla oss bolånetorskar om en av oss blivit sjuk eller arbetslös.

Nu sätter vi in en kontantinsats som ännu inte är till fullo klar, men med den kryper vår belåning ned till 4,5 gånger nettoårslönen. Då borde vi kanske kallas bolånesill? Högt belånade men med en aning handlingsutrymme.

Idag ligger vår belåning på två gånger nettoårslönen. Med vett och sans skulle vi inte flytta. Bilden är dock ofta mer mångfacetterad än att den enbart rymmer bolån. I vårt nya, svindyra hus kommer uppvärmningskostnaden minska med en tredjedel, resekostnaderna till jobbet minska med en fjärdedel och renoveringsbehovet rejält krympas. Kanske vi då kan anses vara bolånemakrill? I tomatsås? Fortfarande högt belånade men med amorteringsutrymme.

Det är både spännande och skrämmande att byta bostad. Jag är rätt matt nu så jag tror inte det blir en frekvent vana, direkt. Här i huset har vi nu bott 16 år. Kanske det blir lika många år i nästa hus? Vem vet, vem vet...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Jag är själv också på gång att köpa, fast i mitt fall en lägenhet. Siktar också på en större kontantinsats och stora amorteringar. Personligen är jag lite orolig när cornu snackar om torsken hela tiden men samtidigt måste man bo någonstans.

    SvaraRadera
  2. Alexander, att hjälpa till att höja medvetenheten om risker kring belåning är bra även om Cornu kanske gör det på ett mästrande sätt. :)

    SvaraRadera
  3. Är du säker på att det är en makrill på bilden? Ser mer ut som en sill

    SvaraRadera
  4. Hmm? Ja, så är det nog? Fiskpinnar känner jag dock igen. :)

    SvaraRadera
  5. På sextiotalet när Skärholmen byggdes kostade ett radhus med sutterängvåning 150000kr.Kontantinsattsen var 10000kr.En normal lön var då 24000kr minus skatt.Med tanke på det så är inte din belånig extremt hög.

    SvaraRadera
  6. Det där är intressant tycker jag. Kopplingen mellan lönenivåer och belåning. Sådan statistik, var finner man den? :)

    SvaraRadera
  7. Cornucopia är antingen enbart avundsjuk, alternativt ett fall för psyket (att dömma av det enfaldiga tjatet och besattheten). Dvs inget att lyssna på. De flesta av hans gelikar saknar resurser att köpa, men tror sig vara vinnare i en krasch (då är alla rökta och de har än mindre råd). Bostad köper man för sin egen skull, och tror man på den egna kalkylen, så kör.

    SvaraRadera
  8. Det var en arbetskamrat till mig som köpte radhuset,därför vet jag vad han betalade och hade i lön.Själv tyckte jag då att detta var rena vansinnet.Kan även berätta att han efter tjugotvå år sålde radhuset för 1,9 miljoner,så här i efterhand var detta en otroligt bra affär,även ränteavdraget på lånen var mycket högre då.

    SvaraRadera
  9. Jag har själv något högre tankar om Cornucopia - hans retorik drar ju läsare till sig, onekligen, vilket kanske är syftet? :)

    SvaraRadera
  10. hej!
    du ,är det inte bättre att vara lånefri?(läs boken the total money makeover)
    och exakt VAD är högt belånat i DIN värld? 1mille? 2mille? 450.000kr?

    SvaraRadera
  11. Det där kommer att bli hur bra som helst. Du är klok och tänker efter före.
    Lycka till med nya huset!

    SvaraRadera
  12. Det många glömmer är att livet kommer att ta slut. Att vara för försiktig och snåla för mycket resulterar i förlust av livskvalitet och tid. Att köpa ett boende är det som kan höja livskvaliten mest och de som då hela tiden avstår och tänker på det värsta tror jag blir de verkliga förlorarna som dör i en liten avbetald bostadsrätt med bra med pengar på kontot.

    SvaraRadera
  13. Håller med dig, Johan. Livet är inte en tävling, precis. :)

    SvaraRadera
  14. För att få livskvalite räker det med en liten bostadsrätt samt en sommarstuga i bra läge på landet.

    SvaraRadera
  15. Ja tack - en stuga och en bostadsrätt, det kan tänkas när barnen flugit ut. :)

    SvaraRadera
  16. Cornu er en prostituered.

    SvaraRadera
  17. Anonym, mer än vad jag kände till.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg