Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Banker ur fas

Jag har lite funderingar kring det här med bostad och bolån dessa dagar då vårt eget hus är ute till försäljning. I dagarna har SBAB och SEB båda skärpt kraven ytterligare på sin presumptiva bolånekunder. Den förra kräver nu påskrivet säljkontrakt på innevarande bostad innan ett lånelöfte för en annan bostad blir aktuellt och den senare har satt upp krav på att klara en dubbel boendekostnad i minst ett år. I mångt och mycket handlar detta om att utkräva 'Sälj först - köp sedan'. Det här känns underligt och inte minst märkligt i tiden.

För inte så länge sedan så var räntorna rekordlåga och då fanns det näst intill inga spärrar på hur mycket som kunde lånas ut. Samtidigt så var det en svår arbetsmarknad och många förlorade sina jobb. Hur valde man att göra sina kreditbedömningar utifrån konjunkturläget?

Nu dras istället tumskruvarna åt samtidigt som allt fler har jobb och konjunkturen är på uppgång. Jag upplever att SBAB och SEB är ur fas med sina kunder. Räcker det inte med amorteringskrav och gränser i belåningsgrad?

De allra flesta vill helst köpa ett nytt boende innan det gamla avyttras. Inte så konstigt egentligen - man vill gärna försäkra sig om att ha någonstans att bo där det 'fungerar' - speciellt barnfamiljer har denna önskan. Att först sälja och sedan jaga nytt boende blir för mig 'fel ordning'. Och dessa krav ifrån bankerna blir också ett moment 22 där du inte kan köpa förrän du sålt - till någon som inte kan köpa förrän denne sålt. Och så vidare. En inlåsningeffekt enligt mig.

Visst, den förnumstige och kanske lite präktige kan ju alltid påpeka att det minsann inte är någon rätt att få låna, inte. Men så som barnfamilj är man inte vidare pigg på att slagga hos vänner eller släkt om någon ny bostad inte dyker upp efter försäljning. Nej, det blir till att chansa, helt enkelt. Och vackert acceptera vad banken nu avkräver. Men jag tycker att det är kontraproduktivt - både för deras kunder och i förlängningen för dem själva. Det är en konkurrensfördel att inte schablonmässigt placera alla i samma fack. Men det kanske handlar om svensk rättvisa - ingen ska med. Eller så alla.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Håller med dig till fullo där. Jag känner själv flera som har fått vara inneboende hos släktningar och det är verkligen inte kul i längden. Jag tycker nästan banker, ekonomer mfl. är så pessimistiska om framtiden vad gäller bomarknaden att det nästan är risk att det blir självuppfyllande.

    SvaraRadera
  2. Bankerna stramar nu åt för att de försent insett att det gjort fel under flera år och har fått kalla fötter. Ett rimligare krav vore att man ska klara av 30 års amortering på hela det nya lånet.

    För 20 år sedan fick man rabatt på banken om man hade låg belåning (mindre än 50%) fick man lägre ränta de senaste åren har det varit tvärt om ju mer då lånar ju lägre ränta...å så säger man allmänt att banker är experter på risk management????

    / Oskar

    SvaraRadera
  3. Det här visar att SEB och SBAB pissar på sina kunder och deras situation, de ser det som att kunden ska komma med mössan i handen och vara tacksam emot banken. Sådant beteende fungerar inte idag dvs ytterst sett skadar dessa banker sitt anseende!

    SvaraRadera
  4. Kraven från Bankerna ska vara tuffa det borde de ha varit tidigare och det ska de vara idag, men de måste vara genomtänkta för att fungera. En bank som knappt ställer några krav på kunderna (se SBAB för ett par år sedan) pissar verkligen på kunderna som ett par år senare med högre ränta får äta havregryngröt 6 dagar i veckan eller ännu värre blir av med sitt boende.

    / Oskar

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg