Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Högre lön för alla

Lönerevision. En sådan hade jag för en vecka sedan och det var en trist tillställning. Oavsett tiden - god eller dålig - så finns det alltid ursäkter för att inte spä på min lön mer än högst modest. Jag är inte förvånad och kan därför heller inte känna mig besviken. Men jag har arbetat hårt under hela våren, men det tycks inte hjälpa mig här och nu.

Att byta jobb är en av de få vägar som finns att erhålla en högre lön. En annan - under förutsättning att din arbetsplats ger de möjligheterna - är att byta arbetsuppgifter eller tjänst. Men lön är inte allt, många faktorer spelar roll så som arbetsklimat, kollegor och arbetsuppgifter.

Löner är alltid en het fråga. Vem ska ha hur mycket för vilken insats? Min egen cyniska inställning är den att de allra flesta vill ha så mycket det bara går att få - mot en så liten arbetsinsats som möjligt. Arbete är överskattat, det inkräktar på fritiden - se bara på grekernas upprördhet över detta faktum.

LO har gjort en egen undersökning kring vad de anser är representativt för vad svenska folket tycker är en rimlig lön beroende på yrket. Exempelvis är utfallet att en industriarbetare och en civilingenjör ska ha olika lön - men att en rimlig skillnad är 6900 kronor före skatt, trots att den senare utbildat sig minst fyra år längre, troligen har studieskulder att betala samt utför ett mer kvalificerat arbete.

En rimlig lön för en kassörska är 22 800 kronor i månaden, en lärare bör tjäna 27 700 kronor och det är rimligt att en läkare drar in 39 000 kronor, visar rapporten. Efter skatt erhåller kassörskan 17 784 kronor medan läkaren får 27 903. Är tiotusen kronor mer per månad allt en lång, krävande utbildning och sedan i yrkeslivet ett stort ansvar för människors liv och hälsa ska ge? Dumhet, ren skär dumhet.

Vad undersökningen visar är att människor lider av avundsjuka och avsaknad av insikt att de måste arbeta för att komma någonstans. Eller så borde det åtminstone vara. Jag bävar för ett Juholt-Sverige.

Men naturligtvis finns det alltid anledning till kritik. Att högsta hönset i ett stort företag - enligt undersökningen -  inte ska tjäna över hundratusen i månaden är bara trams. Sedan att de faktiska ersättningsnivåerna idag är horribla är en annan sak som bör debatteras och granskas - inte minst i de statliga bolagen.

Däremot så anser jag att vårdbiträdet, sjuksköterskan, läraren och all de andra som tar hand om oss, våra barn och gamla - de borde ha betydligt bättre betalt. Att vara en eldsjäl betalar inte hyran.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Du menar alltså att avundsjuka och avsaknad av insikt karakteriserar Juholt, eller det du kallar "Juholt-Sverige". Skarp analys... (Ingen kritik mot din blogg i övrigt)

    SvaraRadera
  2. Hej Eric, det var ingen analys alls så skarp kan den inte vara. Däremot så står Juholt för en gammaldags, kollektivistisk politik - bidragssamhället.

    SvaraRadera
  3. Helt rätt Per, vad sverige behöver är fler duktiga människor som tjänar hyggligt och har ett par miljoner på banken. Vad vi har idag är bidragstagare, en fattig medelklass och ett antal superrika....något är fel i systemet

    SvaraRadera
  4. Hur mycket mer tycker du att en läkare ska tjäna jämfört med en kassör?

    SvaraRadera
  5. Per, tenk nu på at under S styre har Sverige utväcklat ett stort antall mycket stora och lönsamma företag. Den svenske aktiemarknad har historisk varit en av dom absolut bästa, och för det mesta under S regering.

    Ska man tala om bidrag så er det till alla dessa villa och bostadrättssägare med stora skulder der skattebetalare betaler 30% av räntan till banken.

    SvaraRadera
  6. Jag gillar socialdemokraterna - önskar bara att de valde in lite nytt, friskt blod istället för gamla patriarker. :)

    Sverige är anpassat för stora företag, inte för små - en akilleshäl.

    En läkare bör ha fyra och en halv gånger så mycket i lön som en kassör, på ett ungefär. :)

    SvaraRadera
  7. Personligen tycker jag inte om ränteavdraget då det kan ses som en stimulans för att skuldsätta sig, det är dock otroligt stor skillnad på ett skatteavdrag och ett bidrag. Det tidigare betyder att du får behålla mer av de pengar som du själv tjänat, medan det senare betyder att du får del i pengar som någon annan tjänat.

    SvaraRadera
  8. Jag ville provosera lite med at jämnställa ränteavdrag med bidrag då det er en och annan bostadsägare med mycket hög skuldsättning som ondgör seg över socialbidragstagare och dom sjuka.

    När banken har fått 100 öre i ränta av en låntagere så er 30 öre betalad av någon annan enn låntageren. Med ett lån på 3 000 miljoner och 4% ränta er dette "bidraget" värdt 3 000 kroner månaden.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg