Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Hitta utgifterna och bli rikare

Jag har äran att få presentera ett gästinlägg - mer inspiration till att kapa kostnader och få mer pengar över. Väl bekomme!

Hur många kronor spenderade du på bensin förra året? Lägger du mer pengar på din mobilräkning än vad du faktiskt ringer för? Mitt namn är Stefan Nilsson, jag är 22 år gammal och har drivit eget företag i 3 år. Är det något jag lärt mig under dessa åren så är det att en sparad krona är en tjänad krona.


Så gott som samtliga svenskar saknar en budget och skulle du be dem lägga upp en så har man ingen aning om inom vilka kategorier man spenderar pengar i dagsläget. Har du någon gång tittat på Lyxfällan så dyker det regelbundet upp fall där ingen i förhållandet förstår hur man kan gå back eftersom man inte köper några dyra saker. När man väl börjar gå igenom deras uttag så ser man att det ofta handlar om småsummor som återkommer regelbundet. Det kan vara så enkelt att man äter ute flera dagar i veckan, röker, tar taxi, etc. Varje kostnad är liten i sig själv men så fort du lägger samman dem så blir det genast otroliga summor.


2009 kom det rapporter som visade att svenskarna äter i genomsnitt 17 kg godis per år. Det motsvarar över 1100 kr om du köper i lösvikt. Tänk därefter på liknande kostnader såsom läsk och kakor. Genom att helt enkelt börja äta sundare så mår kroppen bättre, du sparar pengar och det gör under för din viktminskning vilket ger mer energi.


Problemet är att vi ser det som småkostnader. 18 kr för ett choklad är inte särskilt mycket men på ett år blir det snabbt stora summor. Därför rekommenderar jag att alla familjer registrerar alla sina utgifter med hjälp av en programvara. På så vis kan du närsomhelst titta på statistiken och se exakt hur många kronor du har lagt på kläder, mat, godis, nöjen, etc. Därefter blir det lättare att omprioritera, välja buss istället för bil och hitta kostnader som är helt meningslösa. Röker du ett paket cigaretter om dagen så motsvarar det otroliga 18250 kr på ett år! Röker både du och din partner så är det istället 36500 kr ni lägger på att förstöra er kropp.


Som du ser så handlar ekonomi inte enbart om att tjäna pengar utan det är minst lika viktigt att spendera pengarna väl. Ska man dra in politik i bilden så är det här Sverige har haft problem i väldigt många år. Landet har länge legat i topp bland världens högsta skattetryck men istället för att få ett bättre samhälle så har pengarna gått till finansiera hårdporr, Colombias kommunistparti, älgstatyer, obesökta museer och motorvägar långt ut på landsbygden. För den som är intresserad av vad våra skattepengar går till så rekommenderar jag varmt Martin Borgs dokumentär "1200 miljarder".


Åter till huvudspåret i mitt gästinlägg. Hur håller man koll på sina utgifter? Äger du en iPhone så har SEB släppt en app som heter Mina Utgifter. Där kan du enkelt registrera alla utgifter direkt efter att du har betalt något för att vara säker på att du inte glömmer bort det. Tyvärr är det annars lätt hänt att du glömmer någon krona här och någon krona där om du väntar tills kvällen. Har du ingen iPhone så är istället internettjänsten Spenderat.se ett bra alternativ. Där kan du enkelt klistra in dina kontoutdrag från din bank och fylla på med manuella inmatningar innan du kategoriserar utgifterna.


När du väl börjat få statistik över dina utgifter så rekommenderar jag Pers inlägg "Spola utgifterna" där han går igenom hur du prioriterar mellan dessa.


Dela med dig i kommentarerna - hur håller du koll på dina utgifter?


Vill du läsa mer av mig så bloggar jag regelbundet på affiliatenytt.se om hur du kan starta en blogg och börja tjäna pengar på internet genom att skriva.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Trist inlägg som enbart fyller syftet att det är ett sponsrat inläggt. Trist :(

    SvaraRadera
  2. Intressant tema. Jag skrev också tidigare ett inlägg om detta på min blogg, se http://www.classiercorn.com/2011/02/budget-for-icke-ekonomer.html.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg