Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Mer tid

Jag är förtjust i att läsa böcker - har alltid varit. Romaner varvas med populärvetenskap och faktaböcker. Innehar en del litteratur kring privatekonomi, aktiehandel och pengar i största allmänhet men också det som intresserar mig mest - tiden.

Tid anses vara en av våra dimensioner, där de andra tre är längd, bredd och djup. Ja, detta enligt Albert Einstein - teorierna är många, ska tillstås. Men om vi nöjer oss med de fyra dimensioner vi med säkerhet kan uppleva så är det alltså '3D' plus tid som gäller.

Tiden försvinner inte, så som det lätt är att tro. Visserligen förflyter den likt vatten men lever kvar i det vi minns. En intressant teori är att minnen i sig kan vara en dimension. Ja, åtminstone i mitt liv och förmodligen ditt med. Minnen ger ju en dimension till livet.

Allt vi minns och kommer ihåg är lagrad tid som påverkar oss i vår nutid. Är det då inte mycket värt att anstränga sig i att skapa sig goda, värdefulla minnen? En berikande, visserligen passerad, tid som vi kan återspela om och om igen?

Nåväl, nog med huvudvärksframkallande tidsaspekter och nu till en annan tid av vikt - arbetstiden. Jag sitter här med en ny bok i handen som heter '4 timmars arbetsvecka' - en titel som i sig borde får snålvattnet att rinna till för många. Ja, jisses vad en sådan vecka skulle vara värd! Dina stackars levnadsdagar som du byter mot lön - tänk om de kunde bli fler utanför arbetsplatsen?

Jag har ännu inte läst boken men ser fram emot att lära mig ytterligare levnadsregler som berikar mig och min tid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. En bok som jag planerat att införskaffa och läsa, berätta gärna vad du tycker om den när du är klar.

    //SilverM

    SvaraRadera
  2. Tid är pengar o pengar är tid, vi lever på ca 2/3 av vår inkomst och sparar resten anledningen är att de extra pengara inte skulle ge oss så mycket ökad njutning nu, men varje arbetsår sparar viihop till 6 månaders ledighet. Just nu har vi bara 1 år på banken men det blir bättre för varje månad:-)

    / Oskar

    SvaraRadera
  3. 4-timmars arbetsvecka räknar jag som en av de tre mest inflytelserika böcker som jag har läst. De andra är "7 habits of highly effective people" och "The Power of Now". Väldigt konkret och får en att tänka på ett nytt sätt kring arbete och 8-5 jobb. Man får ta den för vad den är - klart är dock att den ger en många idéer.

    Mvh,
    Viktor

    SvaraRadera
  4. SilverM - jag återkommer efter sommarläsningen. :)

    Oskar, det låter mycket bra. :)

    SvaraRadera
  5. En riktigt, riktigt bra bok! Kan hålla med tidigare kommentar om att den verkligen ger en ett nytt sätt att se på förhållandet mellan tid och pengar!

    Hah, nu blev jag sugen på att läsa om den - igen!

    SvaraRadera
  6. Trevlig blogg du har, Dubbleringsleken! :)

    SvaraRadera
  7. Säkert en bra bok. Jag har den själv på önskelistan på adlibris, men jag väljer naturligtvis den som kostar 42:-!
    http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186369830

    Vi ska väl bli miljonärer?
    ;-)

    mvh
    tlwc

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg